Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (EKHO) szóló 2005. évi CXX. törvény 2006. január 1-jén lépett hatályba. Ki választhatja az EKHO-t? Munkaviszonyban alkalmazott magánszemély,...
Ajánlott oldalak
2011-02-08 09:28
Kis Erika
Pozitív listán a vállalkozások – milyen vizsgálatoknak kell megfelelni?
Márciusban kezdi közölni a fogyasztóvédelmi jogszabályokat betartó kis- és közepes vállalkozások pozitív listáját a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Ezek a cégek fogyasztóbarát emblémát kapnak, amely ügyfeleiknek jelenthet minőségi garanciát.

Az eddigi gyakorlattal szemben nem a szankcionálásra, hanem a megelőzésre kerül a hangsúly a fogyasztóvédelmi hatóság által, ezért is született döntés, hogy készüljön nyilvános lista azokról a vállalkozásokról, amelyek ellenőrzésekor pozitívak a tapasztalatok. Nemcsak a fogyasztók, hanem az adott cégekkel kapcsolatban álló más vállalkozások is tájékozódhatnak partnereikről a pozitív lista jóvoltából.

 

A listára három témavizsgálat keretében lehet felkerülni:

  • Egy éves vizsgálati program keretében figyelemmel kísérik az árképzés szabályainak betartását.
  • A fogyasztók minőségi kifogásával kapcsolatos vizsgálati program keretében a szavatosság és jótállás rendszere kerül megfigyelésre.
  • Nyári idegenforgalmi szezonhoz kapcsolódó ellenőrzések tapasztalatai is rögzítésre kerülnek.

A jogszabályokat betartó vállalakozásokat, ahol a hatóság munkatársai nem találnak hiányosságot, az elmúlt egy évben nem volt szankció, illetve nem volt megalapozott fogyasztói panaszbejelentés, az NFH nyilvánosságra hozza, és jogkövető fogyasztóvédelmi magatartásáról tanúsító oklevelet kap.


Azoknak a vállalkozásoknak, amelyekhez nem jutottak el az ellenőrök, de szeretnének szerepelni a pozitív listán, kérvényezniük kell az átfogó ellenőrzést, mely alapján, ha mindent rendben találnak náluk, akkor ők is szerepelhetnek a névsorban.

A pozitív lista mellett a jövőben a tervek között szerepel a fogyasztóbarát embléma bevezetése is, de ennek elnyeréséhez plusz szolgáltatásokat is fel kell majd mutatnia az adott vállalkozásnak. A hatóság elképzelései szerint ezeket a kezdeményezéseket a határ menti együttműködés égisze alatt a szomszédos országokra is kiterjesztenék.

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Pozitív listán a vállalkozások – milyen vizsgálatoknak kell megfelelni?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.