EVA törvény szerinti adózást válaszhat egyéni vállalkozó, és bt, kft egyaránt. Újonnan induló vállalkozás azonban nem választhatja. Minimum két lezárt pénzügyi év után választható. További...
Ajánlott oldalak
2010-04-02 07:09
Szűcs Ágnes
Pénzügyi ismereteink változása a gazdasági válság tükrében
Pénzügyi helyzetüket illetően a magyar emberek a legpesszimistábbak a Synovate piackutató cég Kelet-Közép Európában készített felmérése szerint. A 13 vizsgált ország közül hazánk végzett a legutolsó helyen.

Magyarországon a megkérdezettek 28%-a gondolja, hogy tovább romlik pénzügyi helyzete. A csehek 25, a bolgárok 20, a görögök 19%-a vélekedik hasonlóan. A piackutató cég felmérése szerint a globális válság alapjaiban rendítette meg az emberek bizalmát a bankokban, másrészt az ügyfelek kötődnek a már kiválasztott pénzintézethez.

A kelet-közép európai országok lakosai kevésbé becsülik a hazai és a nemzetközi bankokat, mint a nyugat-európaiak. Magyarországon mindössze 16%-os, Görögországban 17%-os volt a bankok pozitív megítélése. Romániába 18, Ukrajnában 24 százalék mondott pozitív véleményt. A megkérdezett országok közül a bankokkal szemben legkedvezőbb véleménnyel Lengyelország (55%) és Oroszország (54%) van. A legjobban Ukrajnában, illetve Görögországban vesztették el a bizalmukat az emberek a bankokkal szemben.

A krízis miatt sokan érzik rosszabbnak pénzügyi helyzetüket. Oroszországban az ügyfelek 36%-a látja pénzügyileg kiszolgáltatottabbnak helyzetét, mint a korábbi években. (Magyarország 27%, Bulgária 25%, Törökország 25%, és Ukrajna 22%.) Ezzel szemben a csehek mindössze 5%-a tartja bizonytalannak pénzügyi helyzetét.

A Synovate piackutató cég a pénzügyi helyzetről szóló véleményt kérdezte, a BellResarch közvéleménykutató viszont azt kutatta, hogy hogyan hat a válság a magyarok gondolkodására. A BellResearch az egyik felmérésében a válság hatásait vizsgálta azon 18-64 évesek körében, akik bankszolgáltatásokat és internetet is használnak. A felmérésből az derült ki, hogy a jobb anyagi körülmények között élő internetezők közül minden második embert érintett a válság. Fokozottabban éreztette hatását a kevésbé kvalifikált, pénzügyi ismeretekben járatlan, a hitelt törlesztő, a gyermekes, illetve a községekben élő családoknál. Főként azokra a csoportra hatott erőteljesebben a pénzügyi válság, akik azt megelőzően is hátrányos helyzetben voltak.

A válság ráébresztette az embereket, hogy a kiszolgáltatottság megszűnése érdekében többet kell foglalkozni a pénzügyi ismeretek megszerzésével. A megkérdezettek 80%-a állítja, hogy fokozottabban odafigyel háztartási költségvetésére. Ez a fokozott odafigyelés még hatványozottabban nyilvánul meg a válságtól erősebben sújtott csoportokban.

A válság következtében a megkérdezettek 70%-ának változott a véleménye a bankokról, biztosítókról, nyugdíjpénztárakról és a tanácsadókról is. Az elkövetkező időkben már csak fenntartásokkal tudna dönteni a hitelfelvétel vagy a befektetés formájáról. A felmérés egyöntetűen kimutatta, hogy a válság mindenkit óvatosabbá és körültekintőbbé tett.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Pénzügyi ismereteink változása a gazdasági válság tükrében
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.