Egyéni vállalkozónak akkor kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni, ha áfa fizetésre kötelezett. Vagyis alanya az áfának, áfa-köteles tevékenységet végez, az adószámának a 9. számjegye 2-es. A...
Ajánlott oldalak
2011-02-04 07:38
Bálint Brigitta
Pénzkonkurenciák? Rábaközi tallér, soproni kékfrankos és a forint
A regionális fizetőeszközök, mint a soproni kékfrankos, vagy a rábaközi tallér létrejötte kitörési pontot jelenthet az egyes városok, térségek gazdaságának erősítésére, a tőke helyben tartására és nem mellesleg a lokálpatriotizmus fejlesztésére.

A Ha-Mi Összefogunk Szövetkezet által kibocsátott soproni kékfrankos a Sopron és vonzáskörzetében, illetve a határokon is átnyúló összefüggő járások gazdaságának élénkítésére jött létre. Az utalvány bevezetése óta töretlen népszerűségnek örvend és mintájára hamarosan a rábaköziek is megalapíthatják helyi fizetőeszközüket, a tallért.

 

A Ha-Mi Összefugunk Szövetkezet és a Rábaközi Vidékfejlesztési Egyesület 2010 augusztusában szándéknyilatkozatot írt alá együttműködésükről, ami alapján ősszel már rábaközi tallérral fizethetnek mintegy négyszáz elfogadóhelyen a helyiek. Amellett, hogy a regionális fizetőeszközök legnagyobb előnyei közé sorolható, hogy az azzal megfizetett termék, szolgáltatás ára lokalizálódik, ezáltal bővíti és erősíti a helyi gazdaságot, még idegenforgalmi attrakcióként is számon tartható, a fedezeteként lerakott pénz pedig kamatozhat.

Bartha Lajos, az MNB pénzforgalmi és értékpapír-elszámolási területének igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy ezek a jogilag utalványnak számító fizetőeszközök csak korlátozottan használhatóak fizetésre, mivel zárt körben használják őket, így a jelenlegi szabályozási környezetben nem is engedélykötelesek. Ezzel együtt a szakember kiemelte: a törvény egyértelműen kimondja, a hatóságoknak kell mérlegelniük, hogy az ilyen pénzhelyettesítő mikor kezdi el feszegetni a "korlátozottság" definícióját, azaz mikortól válik esetleg engedélykötelessé. Ezt alapul véve az MNB álláspontja szerint a forintnak semmilyen konkurenciát nem jelentenek a regionális fizetőeszközök, sem az esetleg később kibocsátásra kerülő ilyen típusú helyi "pénzek".

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Pénzkonkurenciák? Rábaközi tallér, soproni kékfrankos és a forint
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.