A minőségirányítás külön szakma, rengeteg tanácsadó cég működik, amely a HACCP rendszer bevezetésével foglalkozik. A szakértői költség százezres nagyságrendű lehet, de ez nagyban függ a...
Ajánlott oldalak
2010-05-25 13:21
Szűcs Ágnes
Pécsi kis- és középvállalkozások támogatása
Pécs város önkormányzata 100 milliós forrásból támogatja azoknak a helyi vállalkozóknak beruházásait és fejlesztéseit, akik állami juttatást nyertek. A támogatás biztosítását a Pécs - Baranyi Kereskedelmi és Iparkamara ösztönzésére írta ki az önkormányzat.

A pályázat kiírásáról a legközelebbi ülésén dönt az önkormányzat gazdasági bizottsága, és várhatóan június első napjaiban már indulhat. A támogatás mértéke az adott pályázó által 2009-ben befizetett iparűzési adó 30%-a, de legfeljebb 6 millió forint. Az előzetes egyeztetések szerint a támogatást a Pécs Megyei Jogú Város közigazgatási határain belül megvalósuló a GOP-1.3.1/A. GOP-l.3.2, GOP-2.1.1/A, B, C, GOP-2.1.2/A, B, C, valamint a Munkaerő-piaci Alap Munkahelyteremtő- és Megőrző pályázatokon sikeresen szerepelt projekttel vehetik igénybe a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő cégek.

A támogatás kiírásának hátterében az áll, hogy a Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági elemzése során kiderült, hogy a térséget elkerülte a külső, külföldi tőkebefektetés. A kis- és középvállalkozások megfelelő önrész hiányában elesnek a pályázati lehetőségektől, ennélfogva csak lassan és kismértékben tudják cégüket fejleszteni. Ezért Pécs város önkormányzata a Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára 100 millió forint összegű gazdaságfejlesztési célerőirányzatot alakított ki, mellyel az önkormányzat a 2010–2011. évben segíti az állami támogatással fejlesztő vállalkozások beruházásainak megvalósulását. 2010-ben 30 millió, 2011-ben 70 millió forint összeggel.

 


Nyúl Éva, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kisvállalkozások fejlesztéséért felelős alelnöke szerint ez a kezdeményezés hiánypótló támogatási rendszer, még akkor is, ha szűk az a vállalkozói kör, amit érint. Ugyanis jelenleg kevés vállalkozó indít jövőt alapító fejlesztéseket, aki viszont indít, azoknál minden fillér számít, akár az önerő alóli mentesítés, akár valamilyen adóteherből adott könnyítés. Nyúl Éva véleménye alapján: arra is szükség lenne, hogy ne csak az állami támogatásból fejlesztőket segítse a program, hanem a saját erőből és a hitelből beruházó kis- és középvállalkozókat is.

Dr. Lustyik Györgynének, a Softflow Kft. ügyvezetőjének is az a tapasztalata, hogy szükség van a helyi vállalkozásokat támogató programokra, hiszen az ő cége is folyamatosan pályázik. Véleménye szerint az önkormányzatnak is érdeke, hogy a területén működő vállalkozások gördülékenyen jussanak hozzá a szigorodó feltételek teljesítésével már elnyert pályázati forrásokhoz.

Cimkék: pályázat
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Pécsi kis- és középvállalkozások támogatása
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.