Alkalmazott betegsége esetén a keresőképtelenség első 15 munkanapja a betegszabadság időszaka, melyre a munkáltató a bér 80%-át fizeti. Ezt ugyanúgy kell bérszámfejteni, mint a fizetést,...
Ajánlott oldalak
2010-07-28 07:02
BDB
Pályázati kiskáté! Mit és hogyan tegyünk a sikerekért?
A kis- és középvállalkozások az erőforrásaik jelentős részét különböző pályázatokból fedezik. A sikeres szerepléshez és a támogatások elnyeréséhez azonban elengedhetetlen néhány pályázatírással kapcsolatos tudnivalót is elsajátítani, ezzel növelve a sikeres szereplés lehetőségét. Cikkünkkel egy általános áttekintést kívánunk nyújtani azoknak a piaci szereplőknek, akiknek a pályázatírás nehézséget okoz.

Hogyan?

A pályázatok megírásába alapvetően kétféleképpen lehet belevágni: önállóan vagy együttműködve más céggel. Ha önállóan vágnak bele a cégek, akkor egyénileg kell megszervezniük a projektek megvalósulását is, míg konzorcium vagy klaszter esetén mindkét fél aktív résztvevője az eseményeknek.

A különböző vállalatok együttműködése egyre népszerűbb Magyarországon, hiszen így lehetőség van a projektek hátterének jobb megismerésére is. A konzorciumot az európai unió is támogatja pont az előző okok miatt. A hosszútávú és regionális együttműködés tipikus példája a klaszter, ahol azonos ágazathoz tartozó vállalkozások vagy cégek és önkormányzatok pályáznak közösen.

Egy-egy pályázat során rengeteg adminisztrációs és dokumentációs feladat adódik, így nagyon fontos a projektszemlélet. Már a dokumentáció összeállítása előtt érdemes tisztázni a kizáró okokat. Egyrészről az alapos áttanulmányozás rengeteg kellemetlen perctől és felesleges munkától óv meg bennünket, másrészről pedig ha egy vagy több követelménynek nem felel meg a vállalkozás, biztos, hogy nem nyerhet támogatást. Arra,hogy „átcsúszik a rostán”, nem szabad alapozni. A tapasztalatok szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy a vállalkozások nem jelölnek ki konkrét embert, aki a pályázatért felel, így a folyamatok lelassulnak, nehézkessé válnak.

 

Mennyiért?

A pályázati munka megkezdése előtt az egyik legfontosabb dolog az anyagi összetétel tisztázása és az erőforrásaink felmérése, hiszen a legtöbb esetben önerő is szükséges. Ez általában a tervezett beruházási összeg 25%-a, melyet a bankszámlán lévő pénzösszegként kell igazolni. Kisebb mennyiségben ugyan, de előfordulnak olyan pályázatok is, melyek 100 százalékban finanszírozzák az adott projektet, azonban azt is meg kell említeni, hogy pozitívabb elbírálásban részesülnek itt is azok a vállalkozások, melyek rendelkeznek önerővel.

Egy-egy pályázat esetében a támogatási tartalom 25 és 50 százalék közé tehető.  Sok esetben ez függ a régiótól, településtől is, így ha nagyobb, most induló beruházásról van szó, esetleg érdemes elgondolkodni azon, hogy ennek olyan helyszínt választunk, ahol a támogatási tartalom nagyobb.

A pályázatok pénzügyi feltételei között harmadikként a saját erőt kell megemlítenünk,  ami lehet saját tőke, megtakarítás, de akár banki hitel is.

Ez a három összeg adja a projekt finanszírozási portfóliójának a száz százalékát. Az összegek eloszlási arányainak a pályázatban mindenképpen szerepelnie kell.

Ami még fontos…

  • A pályázati kiírásnak minden egyes részletére alaposan figyelni kell. Egyrészről azért, mert a legtöbb esetben nagyon részletes és már egyetlen momentum is kizáró tényező lehet, ha elkerüli a figyelmünket.
  • Érdemes konkrét célt felállítani, továbbá vizsgálni a jogosultságokat és kizáró okokat.
  • A beadási határidőket folyamatosan nyomon kell követni, ugyanis rendszeresen előfordul, hogy ezeket módosítják. Ugyanez a helyzet a támogatási feltételekkel is, esetenként ezekben is tapasztalhatók változások.
  • A monitoring mutatók többszöri átgondolása elengedhetetlen. A mit vállalunk és miért kérdések fontos szerepet játszanak általában az elbírálás során.
  • A bírálati szempontrendszer áttanulmányozásából sokat tanulhatunk, és ez nagy segítséget jelent a pályázat összeállítása során is.
  • Az elkészült és leadásra váró dokumentációt érdemes több emberrel átolvastatni. Ezzel kiszűrhetjük a még előforduló hibákat, elírásokat.
  • Ha hiánypótlást kérnek, annak leadási határideje általában 15 nap, míg ha tisztázó kérdéseket tesznek fel, akkor annak csak egy nap!
  • Pályázat benyújtása esetén számítani kell helyszíni ellenőrzésre is, ezt bármikor kivitelezhetik az illetékesek.
  • Később fontos szerep juthat a pályázattal kapcsolatos minden iratnak, dokumentációnak, leveleknek. Ezeket mindenképpen őrizzük meg!

Pozitív változások

A közelmúltban több változás is történt hazánkban a támogatási, pályázati rendszerben, amikről mindenképpen érdemes szót ejteni. A továbbiakban előleg lehívása nem szükséges ahhoz, hogy a projekt elkezdődjön. Korábban a 25-40%-os előleg lehívás volt jellemző. Könnyítést jelent, hogy már számos olyan pályázat elérhető, ahol nem várnak el az árbevételben növekedést. Szintén változást jelent, hogy az automatikus pályázatoknál a döntés 1-1,5 hónapot vehet csak igénybe, illetve hogy hatósági oldalról is bevezették a késedelmi kamat számítását.

A jövőbeni lehetőségek között egyre több olyan pályázat szerepel majd, mely a kis- és középvállalkozások fejlesztését célozza meg. A munkahelyteremtés és a versenyképesség növelése mellett hatalmas lehetőséget jelent ez a vállalkozások stabilabbá tétele szempontjából is, így mindenképpen érdemes tisztában lenni a pályázati tudnivalókkal.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Pályázati kiskáté! Mit és hogyan tegyünk a sikerekért?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.