Áfa mentességnek két fajtája létezik. Az egyik az alanyi áfa mentesség, a másik a tevékenység jellegére tekintettel az áfa törvény által meghatározott áfa mentesség. Az alanyi áfamentesség...
Ajánlott oldalak
2011-07-15 10:49
Kis Erika
Pályázat: Kis rezsi nagy pénz
Új pályázatok kerültek kiírásra a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által energiahatékonysági felújításokra, energiatakarékos új otthonok építésére, valamint a KKV szektor energia- és nyersanyaghasználat hatékonyságának növelése céljából. A pályázati források az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében valamint a Gazdaságfejlesztési operatív program keretében érhetők el.

Az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) keretében 1,6 milliárd forint forrás érhető el energiahatékonysági felújításokra, új otthonok építésére. A Mi otthonunk felújítási és új otthon építési Alprogram forrásait a nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből biztosítják.

 

A Gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) részeként 9 milliárd forint pályázati forrás került megnyitásra már 2011. július 1-jén, melynek keretében mikro-, kis-, és középvállalkozások kaphatnak segítséget ahhoz, hogy működésük során növeljék az energia- és nyersanyaghasználat hatékonyságát.


 

 

 

A  "Mi otthonunk" elnevezésű program az 1992 előtt épült családi házakra és hagyományos építési móddal létrehozott társasházakra vonatkozik. A hagyományos építésű ingatlanok komplex energetikai korszerűsítésére természetes személyek és lakóközösségek nyújthatnak majd be pályázatot. A támogatható tevékenységek közé tartozik egyebek mellett

Ø a nyílászárók cseréje,

Ø a homlokzatok és födémek hőszigetelése,

Ø a hagyományos energiaforrással működtetett fűtési és használati melegvíz rendszerek felújítása, átalakítása, valamint

Ø a megújuló energiafelhasználás elősegítése.

A fenti célokra lakásonként legalább 50-60 százalékos energia-megtakarítás esetén, legfeljebb 3-5 millió forint támogatás nyerhető el. A pályázati forrás a teljes beruházási érték 40-50 százalékát fedezheti. A beruházással érintett lakóingatlannak legalább három energetikai kategóriát kell javulnia, és legalább a B szintű besorolást el kell érnie.

Az új építésű otthonok támogatásának célja az, hogy az épületek A vagy A+ kategóriás energetikai szintet érjenek el. A kiíráson természetes személyek és építtető, gazdálkodó szervezetek juthatnak négyzetméterenként 40-60 ezer, de lakóegységenként legfeljebb 4-6 millió forint pályázati forráshoz. A támogatható tevékenységek köre megegyezik a  "Mi otthonunk" elnevezésű program céljaival. A támogatás mindkét esetben vissza nem térítendő, utófinanszírozású. A pályázatok 2011. augusztus 15. és 2011. október 30. között, vagy a keret kimerüléséig nyújthatók be.

A GOP keretében közzétett pályázati kiírás közvetlen célja, hogy a vállalkozások technológiai fejlesztéseik által közvetlenül csökkentsék a környezeti terhelést, azaz kimutathatóan növeljék az energia-, víz-, és egyéb nyersanyaghasználat hatékonyságát, csökkentsék a hulladéktermelés és egyéb káros kibocsátások mennyiségét és veszélyességét. A támogatás ahhoz is hozzá kíván járulni, hogy a környezetvédelmi szemléletmód, a fenntarthatóság figyelembevétele rendszerezetten és tudatosan bekerüljön a vállalkozások működési, termelési döntéseibe. A konstrukció keretében 9 milliárd forint áll rendelkezésre 2011 és 2013 között. A projektötletek benyújtására már 2011. július 1-től 2012. december 31-ig van lehetőség.

A Mi otthonunk felújítási és új otthon építési Alprogram pályázati felhívása, a Pályázati útmutató és mellékletei ITT elérhetőek.

A GOP-2011-2.1.4 kódszámú, „Környezeti célú fejlesztések” című felhívást ITT találja.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Pályázat: Kis rezsi nagy pénz
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.