Tbj. 4.§ g) Segítő családtag: az egyéni vállalkozónak, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság természetes személy tagjának az a közeli hozzátartozója, aki az egyéni...
Ajánlott oldalak
2010-04-15 14:15
Szűcs Ágnes
Pálinka-körkép
A pálinkafesztiválok és rendezvények megjelenésével fokozottan megnövekedett a pálinka kereskedelmi forgalma. Mindez köszönhető a 2008-ban alkotott Pálinka törvénynek és a Pálinka Nemzeti Tanácsnak. A törvényt a pálinka előállításának, forgalmazásának, minőségmegőrzésének, valamint eredetvédelmének biztosítására alkották. Ezzel egy időben bevezették a pálinkát megkülönböztető pálinka zárjegyet.

A mindennapi pálinkafogyasztás szokásai kialakultak a lakosság körében, melyet jól jellemez, hogy a 2008. évhez képest a mai napig feldolgozott adatok szerint több mint 70.000 fővel emelkedett a bérfőzető személyek száma. Ez magyarázható többek között azzal is, hogy megnőtt a kereslet a kedvezményes adómértékkel előállított pálinkák iránt (bérfőzés keretében előállított 1 liter 40 térfogat-százalékos pálinka jövedéki adója 552 forint, a kereskedelmi főzés során az adó mértéke ennek a duplája). Megjegyzendő, hogy a bérfőzetők számának növekedése akkor ugrott meg, amikor egy kormányrendelet lecsökkentette az egy személy által legálisan kifőzhető pálinka mennyiségét.

2009-ben a szeszes ital zárjegyek összes mennyiségének mindössze 1,2 százalékában rendeltek a zárjegyfelhasználók pálinka zárjegyet. A kedvező feltételek mellett megnövekedett a kereskedelmi főzdék száma (8-ról 57-re). Ezzel szemben a kizárólag bérfőzést végző szeszfőzdék száma az elmúlt években folyamatosan csökkent annak ellenére, hogy folyamatosan és jelentős mértékben emelkedik a bérfőzetők száma.

Az elmúlt évben a kedvező éghajlati és meteorológiai viszonyok miatt jelentős mértékben, mintegy 28%-kal nőtt a pálinkanyersanyag mennyisége. Ez köszönhető többek között a kedvező gyümölcstermésnek, valamint annak, hogy a gyümölcsök alacsony felvásárlási ára miatt a termelők nem szállították piacra árujukat, hanem sok esetben inkább cefrét állítottak elő a friss gyümölcsből ahelyett, hogy az előállítási ár alatt értékesítették volna a termést. A 2009. évben – az elmúlt évekhez hasonlóan – vegyes gyümölcsből készült a legtöbb pálinka, de a hazai piac továbbra is a törköly-, a sárgabarack- és a szilvapálinkát preferálja.

A pálinka előállítási mennyiségének növekedése figyelhető meg abból is, hogy a bérfőzésből származó adóbevétel folyamatosan emelkedik. 2001-ben évi 3,1 milliárd, 2009-ben 8 milliárd forint adóbevételt könyvelhettek el. (Az adóbevétel növekedése nem csak a nagyobb volumenű termelésnek, hanem a pálinkafőzést terhelő adók jelentős emelésének is köszönhető.)

A Vám- és Pénzügyőrség 2009-ben végzett ellenőrzései során 127 engedély nélküli lepárló berendezést, és közel 600 ezer liter cukorcefrét foglalt le. Az illegális szeszfőzdék számának emelkedése nyilvánvalóan összefüggésben áll a bérfőzési szeszadó, valamint a bérfőzés egyéb költségeinek emelkedésével.

Cimkék: pálinka
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Pálinka-körkép
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.