A vállalkozás alapításakor a vállalkozást alapítóknak áfa-nyilatkozatot kell tenniük. Az adóhatóság ez alapján határozza meg a vállalkozás adószámát. Ha a vállalkozás alanya az áfának, akkor...
Ajánlott oldalak
2010-11-30 06:07
Szűcs Ágnes
Önálló felügyeleti szerv a Hungarikumokért
Magyar ÉrtékTár Hungarikum Ház megnevezéssel januártól önálló, a költségvetésben biztosított több tízmilliárdos gazdálkodási kerettel rendelkező intézmény állhat fel, ha a parlament elfogadja az erről szóló törvényt.

A magyar jog 1977 óta ismeri a hungarikum elnevezést, de pontos, jogszabályszerű rögzítésére még nem került sor. Várhatóan ősszel kerül a képviselők elé az erről szóló jogszabálycsomag.

Ha a törvényt megszavazzák, akkor már januártól megkezdheti működését az új önálló intézmény, amit egyelőre „Magyar ÉrtékTár – Hungarikum Házként” említenek, mivel pontos neve nincs.

Birinyi József, a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetőjének elmondása szerint csak Magyarországhoz, illetve a jogalkotók megfogalmazása szerint: a Kárpát-medencéhez köthető szellemi termékek, áruk, hagyományok összegyűjtésére, regisztrálására és állami „menedzselésére” jön létre az intézmény. Elképzelések szerint a nemzeti értékfeltárás és annak akár piaci alapú menedzselése piramisszerűen épülhet fel: a helyi, megyei és Kárpát-medencei értékeket az erre kialakított szervezeti egységekben gyűjtik majd össze.

 

Így a legkiválóbbak kaphatják meg a „hungarikum” kitüntető címet. Ehhez természetesen meg kell alkotni ennek pontos meghatározását is. Birinyi József elmondása szerint úgy kell kialakítani a szabályozást, hogy minden, ami már most hungarikum vagy potenciális esély van arra, hogy később az lehet, beleférjen a rendszerbe, illetve az erről szóló törvénybe.

Az intézmény formailag „nulláról”, lista nélkül indul, bár az olyan nemzetközileg is elfogadott, illetve európai oltalom alatt álló „márkák” esetében, mint a szegedi téliszalámi, vagy csabai vastagkolbász, természetesen egyértelmű lesz a döntés.

Az előzetes elképzelések szerint a Magyar ÉrtékTárba kerülő elemek komoly gazdasági előnyökhöz juttathatják majd tulajdonosaikat. Akár adókedvezményhez, akár pályázati források 20-40 százalékának elnyeréséhez, amit a nemzeti értékek közé felsorolt termékek fejlesztésére kell fordítani.

Emellett, külön költségvetési forrásból, a nemzetközi eredetvédelemmel és esetleg a piaci alapú menedzseléssel járó költségek egy részét is átvállalhatja majd az új szervezet. Ezen túlmenően a közbeszerzési törvényt is úgy kívánják módosítani, hogy a külképviseleteinken, állami intézményeink reprezentációs rendezvényein és egyéb állami forrásból fedezett rendezvényeken a beszerzések akár nyolcvan százaléka is a kiemelt nemzeti értékek közé sorolt, az ezt rögzítő listán szereplő termékek közül kerüljön ki.

Arról még nem tudni, hogy az új rendszer kialakítására és működtetésére, illetve a besorolt termékek menedzselésére mennyi állami pénz juthat majd. Az új szervezet várhatóan vagy a vidékfejlesztési tárca, vagy a Miniszterelnöki Hivatal felügyelete alatt fog működni.

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Önálló felügyeleti szerv a Hungarikumokért
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.