A vállalkozás bevételszerző tevékenysége érdekében felmerült, a vállalkozási célú költségeket lehet elszámolni. Általánosságban elszámolhatóak az irodafenntartás költségei, a rezsiszámlák, a...
Ajánlott oldalak
2011-04-19 09:27
BDB
Olaj a tűzre – az EU egységesítené a benzin és gázolaj adótartalmát
Az Európai Bizottság új energiaadó-irányelvre vonatkozó javaslata előirányozza a benzin és gázolaj adótartalmának egységesítését, mely az Unió minden tagállamára vonatkozóan hatályba lépne.

A kutatások azt bizonyítják, hogy a szén-dioxidra kivetett adók ösztönzik az innovációt és a zöld gazdaság megteremtését. Az üzleti élet csak nyerhet a javaslat elfogadásával, mivel az növelné a foglalkoztatottságot és javítaná a versenyképességet – jelentette ki Kai Schlegelmilch, az Európai Zöld Költségvetés (GBE) alelnöke.

Az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) és a GBE közös közleményükben arra kérik a tagállamok kormányait, hogy támogassák és mielőbb hagyják jóvá a Bizottság javaslatát, mely előirányozza a benzin és gázolaj adótartalmának egységesítését, oly módon, hogy az adó az adott üzemanyag energiatartalmán és felhasználásával járó szén-dioxid-kibocsátáson alapuljon. A javaslat szerint az energiaadókat minden évben az infláció mértékével kellene emelni.

Az energiaadó-irányelveket több nemzetközi környezetvédő civil szervezet is üdvözölte, melyet az Európai Bizottság adóügyi biztosa, Algirdas Emata április 14-én mutatott be. Időszerűségét alátámasztja az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E)  Olaj a tűzre: Mi történt az üzemanyagadókkal Európában” című új tanulmánya, amelyet ugyanezen a napon hoztak nyilvánosságra, és amely olyan összefüggésekre mutat rá, melyek azt bizonyítják, hogy kb. háromszázötvenezer munkahely szűnt meg az üzemanyagadó csökkenése miatt az EU-ban.

A Levegő Munkacsoport számításai szerint Magyarországon 1999 és 2011 között (2011. évi árakon számolva) összesen 2500 milliárd forinttal kevesebb adót fizettek a gépjármű-tulajdonosok, mintha az üzemanyagadók reálértéken az 1999. évi szinten maradtak volna. Csak 2011-ben pedig 385 milliárd forinttal fizetnek kevesebbet, mintha ma is az 1999. évi adómérték lenne érvényben.  A lehető legrosszabbat tennék a költségvetésük helyreállításán küszködő európai államok, ha tovább növelnék az emberi munkát terhelő adókat, még több munkahelyet szüntetve meg. Nem járható út az oktatás, az egészségügy és a többi közszolgáltatás leépítése sem. Mindezeknél sokkal ésszerűbb és igazságosabb a munkát terhelő adók átcsoportosítása az üzemanyagadók felé. Magyarországnak is támogatni kellene az Európai Bizottság javaslatát, hiszen így csökkenne a jövedelmek kiáramlása hazánkból, több forrás jutna a hazai gazdaságra és egyúttal a környezetet is védenénk – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke az Országos Sajtószolgálatnak eljuttatott közleményében.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Olaj a tűzre – az EU egységesítené a benzin és gázolaj adótartalmát
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.