Az egyablakos ügyintézés azt jelenti, hogy azok az adatok, amelyek a Cégbíróságra bekerülnek, automatikusan eljutnak az APEH-hez is. De vannak olyan adatok, amelyeket a Cégbíróság nem kér be (az...
Ajánlott oldalak
2010-09-28 09:50
Szűcs Ágnes
Nyúlfeldolgozó épül Sonkádon
Hamarosan Nyúlfeldolgozó üzem létesül Sonkádon. Az üzemet a Vállalkozók Érdekegyeztető Roma Országos Szervezete külföldi magánbefektető segítségével építi.
 
Birta János, a VÉROSZ elnöke tájékoztatása alapján az üzemet 2011 tavaszán kezdik meg építeni, melyet az év végéig szeretnének is befejezni. Ezáltal kétszáz embernek tudnak állandó munkát adni. Az üzemhez tartozó vágóhídon és takarmánykeverő üzemben, logisztikai, szállítmányozási létesítményrészben, illetve a nyúltenyésztői hálózatban és a takarmánynövények termesztésében további 2300 család kap lehetőséget a megélhetéshez. Elsősorban a halmozottan hátrányos helyzetű, a munkaerőpiacon elhelyezkedni nem tudó álláskeresőket kívánják bevonni a tenyésztői programba. Valamennyien önfoglalkoztatók lesznek, s nemcsak a leadott állatok felvásárlási árából jutnak jövedelemhez, hanem részesednek az elért feldolgozói-kereskedelmi nyereségből.
Az évi 1500 tonna húskészítményt előállító feldolgozó egymilliárd forintos költségből épül, s további hétmilliárd forint befektetésével vágóhidat, takarmánykeverőt és öt központi tenyésztő telepet hoznak létre a Sonkádhoz közeli Csaholcon, Csegöldön, Gacsályban, Kölcsén és Magosligeten.

Az 1990-es évekig az évi 35 ezer tonna hazai nyúltenyésztés 11-12 ezer tonnára esett vissza. Az akkori kilenc feldolgozóüzemből kettő marad. A 35 ezer tonna élősúly mintegy 13 millió állatot jelentett, ma ez a szám egymillió körül van. 1992-ben a vágottnyúl-export 18 ezer tonna volt, ami 68 millió dollárt jelentett. Az olaszországi nyúlfogyasztás egytizedét Magyarországról importálták.

Húsz évvel ezelőtt több tízezer kistermelő foglalkozott nyúltartással, akár termelőszövetkezeti, állami gazdasági vagy áfész integrációban. A garantált felvásárlás, termelési és értékesítési, ezáltal megélhetési biztonságot nyújtott számukra.Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Nyúlfeldolgozó épül Sonkádon
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.