Az adójóváírás az adóalap-kiegészítéssel növelt bérjövedelem 17 százaléka, legfeljebb havi 15.100 Ft. A jogosultsági határ évi 3.188.000 Ft, e fölött az adójóváírás csökkentett mértékben vehető...
Ajánlott oldalak
2011-04-29 08:18
BDB
Nyugdíjazzák a matricás rendszert, jön az e-útdíj!
A jelenlegi átalánydíjat jelentő mtricás rendszer helyett a teherautóknak az út hossza alapján kell majd elektronikus útdíjat fizetni a magyar sztrádákon és egyes főutakon 2013-tól. Az intézkedés bevezetésével várhatóan többszörösére nő majd az útdíj, mely igen megterhelő lehet az érintett fuvarozóknak.

„Az elektronikus útdíjrendszer 2013. január 1-jétől történő bevezetésével a gyorsforgalmi úthálózati rendszer használatának költségei arányossá válnak a terheléssel.” A Széll Kálmán Terv egyik részeként már említésre került az e-útdíj, azonban akkor még részleteket nem ismerhettek meg az érintettek. Túl sok dolog most sem változott, hiszen a tervezet még egyeztetés alatt áll, azonban annyi már sejthető, hogy a tranzitforgalomban akár öt-hatszorosára is nőhet az útdíj. Az állam évi 45-50 milliárd többletbevételre, a nyugati megyék pedig csökkenő kamionforgalomra számítanak a bevezetés után.

Az e-útdíjat a személyautó és a 3,5 tonnát meg nem haladó egyéb jármű (D1-es kategória) tulajdonosok is választhatják, ha azt kedvezőbbnek ítélik. Akik esetenként és rövid távon kívánják használni az autópályát, azoknak jobban megéri majd az új rendszert választani, azonban akik  rendszeresen és nagy távolságokra használják majd a díjfizetésre köteles utakat, továbbra is választhatják a matricás rendszert.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Nyugdíjazzák a matricás rendszert, jön az e-útdíj!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.