A működési engedély, telepengedély ügyében a helyi polgármesteri hivatal - általában igazgatási - irodája ad pontos felvilágosítást. A működési engedély kérelmezése 10.000 Ft-ba kerül. A kérelem...
Ajánlott oldalak
2010-07-01 09:36
BDB
Nyugdíjas járulékok
A nyugdíjkorhatár betöltésével sokan döntenek úgy, hogy nem a pihenést választják és nyugdíjas éveik alatt vállalkozóként tevékenykednek tovább. Az ilyen jellegű kiegészítő tevékenység után is kell azonban járulékot fizetni! Természetesen a nyugállományba vonult személyek esetében más szabályok szerint állapítják meg ennek mértékét, így nem árt tájékozódni.

Az első és legfontosabb dolog, hogy a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó ez év január 1-től havi 4950 forint (napi 165,-) egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet. Bármilyen meglepő, de mindemellett ugyanúgy köteles továbbra is 9,5 százalék nyugdíjjárulék fizetésére, melynek alapja a vállalkozásból eredő kivét.

Aki az egyszerűsített vállalkozói adózást választja (EVA) és egyéni vállalkozóként tevékenykedik, az a 9, 5 százalékot az EVA törvényben meghatározott adóalap 10 százaléka után fizeti meg, de emellett köteles ugyanúgy az egészségügyi szolgáltatás járulék teljesítésére is.

Társas vállalkozásban kiegészítő tevékenységet folytató nyugdíjas esetén az egészségügyi szolgáltatás mértéke nem változik (havi 4950, napi 165 Ft) és természetesen a nyugdíjjárulék is marad 9,5 százalék, aminek alapját a társas vállalkozónak személyes közreműködése alapján kifizetett juttatás képez. Meg kell azonban itt jegyezni, hogy amennyiben a nyugdíjas társas vállalkozó személyesen nem működik közre a vállalkozás tevékenységében (pl. mert tőkebefektető tag), úgy mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése alól és a társas vállalkozónak sem kell nyugdíjjárulékot fizetni.

Szintén nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizeti az alábbi esetekben, ha a tevékenységet folytató vállalkozó:

  • keresőképtelen, gyermekgondozási segélyben részesül,
  • fogvatartott,
  • ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként, közjegyzőként fennálló kamarai tagsága szünetel,
  • egyéni vállalkozói tevékenysége szünetel (erre csak 2010. január 1-jétől van törvényes lehetőség).

Aki saját jogú nyugdíjas, egyéni vállalkozóként tevékenykedik és egyidejűleg társas vállalkozás tagjaként is személyesen közreműködik, csak az egyik jogviszonyában kell egészségügyi szolgáltatási díjat fizetnie. Ugyan a főszabály az, hogy egyéni vállalkozóként köteles a fenti díjakat megfizetni, mégis külön nyilatkozatban kérheti, hogy azt a társas vállalkozás teljesítse utána. Ebben az esetben tárgyév január 31-ig kell erről döntenie az egész adóévre vonatkozóan. Az ide kapcsolódó iratokat, nyilatkozatokat az adóhivatal javasolja az egyéni vállalkozás dokumentumai között tárolni.

Amennyiben a nyugdíjas, kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó egyidejűleg több társas vállalkozás tagja és azokban személyesen is közreműködik, úgy tárgyév január 31-ig nyilatkoznia kell az egész adóévre vonatkozóan, hogy melyik társas vállalkozás fizeti meg utána az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Az írásban tett nyilatkozatokat az adóhatóság javasolja valamennyi érintett vállalkozásban nyilvántartani.

Fontos tudni, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni  és társas vállalkozó speciális, 0,5 százalékos mértékű nyugdíjemelést kérhet a lakóhelye szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságtól, az erre a célra rendszeresített igénybejelentő lap benyújtásával. A nyugdíjemelés alapja a nyugdíjjárulék alapot képező jövedelem.

Amennyiben bővebb információt is szeretnének kapni a kiegészítő tevékenységek járulékfizetési kötelezettségeiről, akkor ITT bővebben olvashatnak róla.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Nyugdíjas járulékok
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.