A jogszabály szerint a szakképzési hozzájárulást a dolgozó képzésére lehet felhasználni. Témáját, tárgyát tekintve olyan képzés jöhet szóba, ami az adott munkakör betöltéséhez szükséges, és a cég...
Ajánlott oldalak
2011-06-30 08:07
BDB
Nyári szabadságok: mikor, hány napra, és ki dönti el?
A nyári szabadságolások idején sokszor felmerül a kérdés, hogy a munkavállaló a rendelkezésre álló szabadságát hogy ossza be, eldöntheti-e vajon a munkáltató nélkül, hogy mikor és hány napot vesz ki, és mik ezen időszak alatt a kötelezettségei?

A munkavállaló az alapszabadság negyede felett rendelkezhet szabadon, a fennmaradó napokat a vállalkozással egyeztetve veheti csak ki. A munkavállaló legalább 15 nappal a szabadság tervezett időpontja előtt írásban vagy szóban köteles tájékoztatni a foglalkoztatót, és kérni a jóváhagyását.

A bejelentés alól kivételt képeznek a sürgős esetek (betegség, baleset, haláleset, betörés stb.), ilyenkor a dolgozó azonnali bejelentéssel három nap szabadságot vehet igénybe.

Mivel a szabadság háromnegyed részével a munkáltató rendelkezik, így a fennmaradó napokra megteheti, hogy nem engedi szabadságra munkavállalóját vagy csak bizonyos feltételekkel: ha a munkavégzés szempontjából szükséges, rendelkezésre kell állnia, és meg kell szakítani szabadságát.

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Nyári szabadságok: mikor, hány napra, és ki dönti el?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.