Ha az egyéni vállalkozónak van igazolható heti 36 órát meghaladó főállású munkaviszonya, és a vállalkozásából nem származik vállalkozói kivétje, akkor egyéni vállalkozóként nincs járulékfizetési...
Ajánlott oldalak
2010-09-30 07:16
Szűcs Ágnes
Novemberben döntenek szőlőtőkék sorsáról
Több mint ötezer hektár szőlő-termőterület kivágásának támogatását engedélyezheti a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), de az erre szánt összeget még nem határozta meg az Európai Unió Bizottsága. Korábbi adatok szerint az unió hektáronként egymillió forinttal és szőlőtelepítési joggal honorálja a kivágást.

Az idén utoljára igényelhető segítségre még augusztusban lehetett kérelmet benyújtani az MVH-hoz, ahová mintegy 4400 igény érkezett. A gazdálkodók közel 2500 hektárt számolnának föl. Az elmúlt évekről a támogatási keret kimerülése miatt áthozott kérelmekkel együtt így a kivágásra szánt ültetvényterület nagysága meghaladja az 5500 hektárt.

 

A tízezer hektárra szóló szőlőtelepítési jogok közül eddig több mint ötezer hektárról nem rendelkeztek a gazdálkodók. A jogszabály szerint, ha a termelők nem gondoskodnak róla, akkor a szőlőtelepítési jog visszaszáll az államra, így a telepítési jogtartalékból augusztus óta vásárolni is lehet. Ha a termelő helyzete nem teszi lehetővé a telepítést, úgy nem kell elvégeznie, csupán a talaj védelmére vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően kell művelnie a földet.

 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal folyamatosan végzi a kérelmek feldolgozását, de a helyszíni ellenőrzések döntő része még hátravan, mivel az EU Bizottsága később hoz döntést arról, hogy pontosan mekkora összeget biztosít e célra a tagállamoknak. Az MVH is csak november 15-ét követően kezdheti meg a kivágási engedélyek postázását. Az igénylők számára költségmegtakarítást eredményezett, hogy idén nem kellett tulajdoni lapot mellékelniük a kérelemhez, mivel a jogviszonyok ellenőrzéseit az MVH más úton végzi el.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Novemberben döntenek szőlőtőkék sorsáról
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.