Áfa mentességnek két fajtája létezik. Az egyik az alanyi áfa mentesség, a másik a tevékenység jellegére tekintettel az áfa törvény által meghatározott áfa mentesség. Az alanyi áfamentesség...
Ajánlott oldalak
2010-10-07 08:04
RogÁ
Növekszik az olajnövények iránti kereslet
Továbbra is dinamikusan növekszik az olajnövények iránti igény, az újabb esőzések pedig magasan stabilizálják a magyarországi árakat. A 2010–2011-es gazdasági évben 6,4 millió hektárral lehet nagyobb a főbb olajnövények globális termőterülete az előző időszakhoz képest.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet elemzése szerint az olajnövények kereslete világszerte növekszik, ugyanis a gabonapiaci áremelkedés megmozgatta az olajnövények és származékaik piacát is.

A tíz fő olajnövényből 376,5 millió tonnát dolgozhatnak fel; ez 17,3 millió tonnával magasabb az előző időszak eredményénél. Vélhetően tovább nő a szója szerepe, mert a napraforgó- és repcetermés nem tudja fedezni az igényeket, de az utóbbiak pótlására kétszer akkora mennyiségű szójára van szükség az azonos minőségű növényi olaj előállításához. A növényi olajok iránti keresletet, főként a biodízelgyártás felfutása, húzza.

 

Az EU növényiolaj-felhasználása 32,1 millió tonna lehet a 2010/2011-es gazdasági évben, amiből 11 millió tonna az import. Ez utóbbiból 9,68 millió tonna a repce-, 6,34 millió tonna a pálma- és 3,53 millió tonna a napraforgóolaj. Globálisan 12 millió tonna napraforgóolajat, 22,6 millió tonna repceolajat gyárthatnak a folyó gazdasági évben.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) adatai szerint Magyarországon a termelők 284 ezer hektár őszi káposztarepce vetését tervezik, szeptember 20-ig 202 ezer hektárt el is vetettek. Az őszi munkálatokat azonban erősen nehezíti az eső és a belvíz. A napraforgó betakarítása már elkezdődött, az 501 ezer hektárból 70 ezer hektárt takarítottak be, hektáronkénti 2,085 tonna átlaggal.

 

Egyes napraforgó-állományokban a sok eső hatására rothadás indult el és minőségi problémák is megjelennek. Egyes helyeken alacsony az olajtartalma.

A szeptemberi időjárás nehezítette a repce betakarítását, később a betakarítás szempontjából javult az idő. Újabb esőzések esetén azonban jelentős terméskieséssel lehet számolni, ami a magas olajnövényárak stabilizálódásához vezethet - állítja az AKI.

Az olajnövénypiacon magasak az árak. A betakarítással kapcsolatos aggodalmak miatt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) áruszekciójában látványos emelkedésnek indult a nagy olajtartalmú napraforgómag ára.

 

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Növekszik az olajnövények iránti kereslet
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.