Valamely önálló tevékenység végzése céljából - ha azt nem egyéni vállalkozóként szeretnénk végezni - adószámot lehet kérni a lakhely szerint illetékes adóhivatalnál. Az adószám igénylése...
Ajánlott oldalak
2010-05-12 08:22
Szűcs Ágnes
Növekedett az új bejelentett állások száma
Az Állami Foglalkoztató Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb statisztikai adatai szerint áprilisban nőtt a munkaügyi kirendeltségekhez bejelentett új állások száma. A munkáltatók összesen 44.40 új álláslehetőséget jelentettek be, ami a márciusi adatokhoz képest 8.561 fős (24 százalékos) emelkedést jelent. Az áprilisi zárónapig összesen 27.700 állás maradt betöltetlen.

A nyilvántartott álláskeresők száma áprilisban 601.478 fő volt, ami 6 százalékkal kevesebb, mint az előző havi adat. A szezonálisan kiigazított adatok szerint 586.300 nyilvántartott álláskereső volt áprilisban, ami azt jelzi, hogy még áprilisban is volt egy kis szezonális jellegű többlet-munkaerő kínálat, de a szezonális ágazatokban már nőtt a foglalkoztatottak száma.

A tavalyi év első négy hónapjához viszonyítva az idén csökkent a csoportos létszámleépítésre vonatkozó bejelentés a munkaügyi kirendeltségeknél. Az ÁFSZ statisztikai adatai alapján, míg tavaly 257 bejelentés 19.797 munkavállaló elbocsátását jelentette, idén 87 cég 4.335 dolgozó elbocsátását helyezte kilátásba.

 

Az adatok szerint a legtöbb bejelentés a feldolgozóiparból érkezett, 56,4 százalék. Szállítás, raktározás, posta, távközlés 9,5 százalék, 9 százaléka pedig az ingatlan, gazdasági szolgáltatási ágazatokból származott.

Áprilisban 18 cég összesen 1008 munkavállaló elbocsátását jelentette be. Ez a szám 304 fővel kevesebb, mint márciusban. Az előző évhez képest 3000 fővel kevesebb létszámcsökkenést jelentettek be. A hivatal adatai szerint a válság hatása a 2008. december és 2009. április közötti időszakban tetőzött, ekkor mérték a leépítések maximumát.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya márciusban stagnált, áprilisban pedig végre csökkent az előző hónaphoz képest 1 százalékponttal, míg a munkavállalási korú népességhez viszonyított mutatók 0,7 százalékponttal csökkentek.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Növekedett az új bejelentett állások száma
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.