Áfa mentességnek két fajtája létezik. Az egyik az alanyi áfa mentesség, a másik a tevékenység jellegére tekintettel az áfa törvény által meghatározott áfa mentesség. Az alanyi áfamentesség...
Ajánlott oldalak
2010-11-17 11:38
Szűcs Ágnes
Nőtt a kis- és középvállalkozások által tervezett beruházások aránya
Egy 700 mikro-, kis- és középvállalkozást megkérdező felmérés alapján kijelenthető, hogy a cégek beruházási, fejlesztési hajlandósága megélénkülni látszik. 2010-ben ez a tanulmány mutatott először ilyen irányú pozitív elmozdulást. Elsősorban az informatikai és a technológiai beruházásoknál tapasztalható jelentős javulás, a nagyobb arányú, például ingatlanvásárlások terén még mindig stagnál a piac.

Az idén először látszott növekedni azoknak a vállalkozásoknak a száma, melyek terveznek további beruházást. A K&H Bank marketing főosztályának közleményében kifejtik, hogy a legutóbbi kutatások alapján, melyben 700 mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőjét kérdezték meg a beruházás fejlesztéséről, a mért adatok alapján először mutatott növekedést a beruházást tervező vállalkozások száma.

 

A 700 megkérdezett cég vezetője közül továbbra is azok vannak a legnagyobb arányban, 33 százalék, akik informatikai fejlesztést szeretnének megvalósítani. A vállalkozások 25 százaléka gépeket, berendezéseket kíván beruházni, míg 20 százalékuk gépjárművet tervez vásárolni (a gépjármű-vásárlók aránya korábban 15 százalék volt).

A vásárlásoknál és beruházásokat tervezőknél jelentős eltérés mutatkozik az ágazatok között. A gépek, berendezések vásárlásában elsősorban az ipari és mezőgazdasági cégek gondolkodnak, míg a kereskedelmi és a szolgáltató cégeknél az informatikai beruházások az elsődlegesek.

Továbbra is stagnál az ingatlanberuházást tervező cégek száma, ami a 2008-as válság kezdetétől alig mutat elmozdulást.

A közlemény rámutat arra, hogy az előrejelzések pozitív irányú elmozdulását nagyban befolyásolhatja a 2011-es adóváltozások hatása a jövő évre tervezett beruházások megvalósulására.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Nőtt a kis- és középvállalkozások által tervezett beruházások aránya
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.