Tbj. 4.§ g) Segítő családtag: az egyéni vállalkozónak, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság természetes személy tagjának az a közeli hozzátartozója, aki az egyéni...
Ajánlott oldalak
2010-05-04 11:50
BDB
Női kisvállalkozók hátrányban…
Magyarországon közel 650 ezer kisvállalkozás működik, egyharmad részük női vezetővel rendelkezik. Ezek több területen is hátrányt szenvednek – derül ki abból a reprezentatív felmérésből, melyet a Budapest Bank és a Seed Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány közösen készített, mintegy 1000 fő nő és férfi vállalkozó szondázásával.

A női tulajdonossal rendelkező vállalkozások mintegy harmada minimális tőkével, sokszor kevesebb piaci és vállalkozási ismerettel jött létre pusztán azért, mert más munkaerőpiaci lehetőségek nem álltak rendelkezésre. Bár az összes ilyen vállalkozás 25 százaléka rendszeresen üzleti tervet is készít, 28 százalékuk pedig saját, levédett logóval és márkanévvel is rendelkezik, mégis csupán 10 %-ról mondható el az, hogy innováció, modern eszközök terén élen jár és megtalálható bennük a motiváció és a növekedésre való hajlam.

A felmérés érdekes eredményt hozott a modern technikához való viszonyulás területén is. A hölgyvezetők nagy része idegenkedik az online tanácsadástól, az online szolgáltatásoktól és 78 százalékuk saját honlappal sem rendelkezik. Azok a cégek, melyek férfiak irányítása alatt állnak, sokkal nagyobb arányban kiaknázzák  az internet adta lehetőségeket és sokkal inkább helyezik előtérbe az online megoldásokat.

 

A kutatás alapján elmondható, hogy nehézségekkel küzdő kisvállalkozások hölgyvezetői sokszor csak saját gyakorlatukra támaszkodva tudnak megküzdeni az erősödő piaci igényekkel.

A kutatás alapján elmondható, hogy azon kisvállalkozások hölgyvezetői, akik szembenéznek az egyre erősödő piac kívánalmaival és egyre nagyobb nehézségekkel küzdenek, csak a saját gyakorlatukra támaszkodhatnak. Azok a nők viszont, akik sikereket érnek el a vállalkozásuk minden területén, valamilyen képzés keretein belül sajátították el ezt a képességet és a vállalkozói ismeretek birtokában sokkal stabilabb alapokra helyezték kisvállalkozásukat.

A felmérés tanulsága szerint a vállalkozó nők nagyobb arányban számíthatnak banki segítségre, mind finanszírozási lehetőségek, mind pénzügyi tanácsadás tekintetében. Saját bevallásuk szerint azonban több ismeretre is szükségük lenne ahhoz, hogy vállalkozásukat sikerre vigyék. 21 százalékuk az idegen nyelvet, 20 százalékuk a pénzügyi, jogi, adózási ismereteket, 18 százalékuk a számítástechnikát, 15-15 százalékuk pedig az üzleti tervezést és a marketinget jelölte meg olyan képzésként, amin szükséges lenne, hogy részt vegyen.

 

A Seed Alapítvány a női vállalkozások piaci hátrányának visszaszorítása érdekében, minden évben vállalkozónői tréninggel próbálja segíteni a hölgyvezetőket, illetve a leendő női vállalkozókat. A jelképes összegért igénybe vehető tanfolyam keretein belül minden olyan ismeretet elsajátíthatnak a résztvevők, ami a felmérés tanulsága szerint is szükséges egy jól működő vállalkozás irányításához. Mint ahogy korábban hírt adtunk róla, az idei 12 napos tréning április 29-én kezdődött, így erre már valószínűleg nem tudnak több jelentkezőt fogadni a szervezők. Azonban akit érdekel a lehetőség, ITT bővebb információt kaphat a későbbiekben induló tanfolyamokról, lehetőségekről.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Női kisvállalkozók hátrányban…
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.