A jogszabály szerint a szakképzési hozzájárulást a dolgozó képzésére lehet felhasználni. Témáját, tárgyát tekintve olyan képzés jöhet szóba, ami az adott munkakör betöltéséhez szükséges, és a cég...
Ajánlott oldalak
2010-10-25 09:32
BDB
Nincs mentesség, mindenki fizet!
Aki a környezetet szennyezi, az fizet, nincs kivétel. Januártól módosul a környezetvédelmi termékdíjakról szóló törvény, így a továbbiakban a vállalkozások már nem úszhatják meg a helyes hulladékgazdálkodást.

Az elmúlt években többször módosult a törvény, de a jogalkotók az egyes változásokkal lényegében csak a fogalmakat és a kötelezettek körét tisztázták. Az újabb módosítással a kormány rendezni kívánja a koordináló szervezetek körül kialakult visszás helyzetet és növelné a hasznosított termékdíj-köteles hulladék mennyiségét, arányát. - írta  Vidékfejlesztési Minisztérium a FigyelőNet kérdésére.

 

A jelenlegi rendelkezés szerint a gyártóknak és forgalmazóknak az akkumulátorok, gumiabroncsok, elektromos és elektronikai berendezések, csomagolások után termékdíjat kell fizetni akkor, ha azokat hazánkban helyezik elsőként forgalomba, továbbá ezen termékek bizonyos hányadát vissza is kell gyűjteni és hasznosítani. Eddig a koncepció a vállalkozások körében az volt, hogy a kötelező feladatokkal egy hulladékkezelési koordináló szervezetet bíztak meg, jóval alacsonyabb díj ellenében, mint amennyi termékdíj-fizetési kötelezettség lett volna, ezzel együtt a hulladékok alig 10 százaléka került újrahasznosításra. A régi rendszer nem tette érdekeltté a résztvevőket abban, hogy a környezetvédelemre koncentrálva ne a hulladéklerakókra és égetőkbe kerüljön a szemét. Az eddig teljesen törvényes eljárást és kiskaput a továbbiakban valószínűleg már nem tudják a cégek kihasználni, hiszen a továbbiakban egy állami szervezet, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség felügyelné ezt a tevékenységet. A tervezet szerint átláthatóbb lenne a koordináció, a termékdíj-fizetés alóli mentesség megszűnne, így mindenkinek egyformán fizetési kötelezettséggel kell majd számolni. A befizetett díj azonban a várakozások szerint nem a „nagy kalap” tartalmát gazdagítja, további fejlesztésre fordítják majd, mely az újrahasznosítás előtérbe kerülését szorgalmazza. A begyűjtők, a szállítók, kezelők és hasznosítók az ellenőrzött és nagyobb arányú újrahasznosítás miatt a több bevétel mellett több munkahelyet is teremthetnek. További pozitívumként tartják számon azt is, hogy bár a szabályozás szigorúbb lesz, a díjtételek nem emelkednek, bizonyos feltételek mellett pedig akár differenciáltan csökkenhetnek is.

Mivel a tervezet megalkotásába a szakmai szervezeteket nem vonták be, így álláspontjuk kérdéses, véleményük megoszlik, ennek ellenére a FigyelőNetnek a Vidékfejlesztési Minisztérium azt a tájékoztatást adta, hogy a jövő év elejére már tervezik az új szabályozás bevezetését.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Nincs mentesség, mindenki fizet!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.