A vállalkozás alapításakor a vállalkozást alapítóknak áfa-nyilatkozatot kell tenniük. Az adóhatóság ez alapján határozza meg a vállalkozás adószámát. Ha a vállalkozás alanya az áfának, akkor...
Ajánlott oldalak
2011-03-11 11:47
BDB
NAV: nem kell félni, nem fog fájni
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársaitól jóval szigorúbb fellépésre számíthatnak azok, kik szándékosan rövidítik meg a költségvetést. A jövőben egyszerre indulhat meg a büntető- és adóigazgatási eljárás a törvényt szegők ellen, így nem lesz idő eltüntetni se vagyont, se adatokat.

Jóval keményebb fellépésre számíthatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) azok, akik szándékosan rövidítik meg a költségvetést. Egyszerre indulhat meg a büntető- és az adóigazgatási eljárás, vagyis nem lesz idő eltüntetni se a vagyont, se az adatokat. Ezzel a kármegtérülési mutató is javulni fog – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Sors László, a NAV bűnügyi elnökhelyettese.

 

Az elnökhelyettes elmondása szerint az új hivatal célja, hogy az adózóknak egyszerűbb legyen az élete és összességében kevesebbet kelljen adózni. Félniük csak azoknak kell, akik nem teljesítik az adófizetési kötelezettségeiket, nem tesznek eleget a törvény előírásainak, azonban itt elsősorban azokra kell gondolni, kik szándékosan teszik ezt. Meggyőződése szerint  az áfacsalások értéke meghaladja az ezermilliárd forintot is, ehhez jön még a jövedéki adó és a munkaviszonnyal összefüggő járulékok hiánya. Ezt a három legnépszerűbb adónem, amit jellemzően nem fizetnek meg a költségvetést megkárosító vállalkozások.

Alapvetően két eszközrendszer áll a rendelkezésre. Az egyik az igazgatási, ezt a vám- és jövedéki eljárásra, valamint az adóigazgatásra vonatkozó szabályok alakítják. Emellett a bűnügyi főigazgatóság felléphet a büntetőeljárás eszközrendszerével. Egy adózó bizonyos jogsértésével mindkét szankciórendszert elindíthatja. Ha áfát csal, megindul az adóigazgatási és a büntetőeljárás is. Szeretném, ha tudatosulna az adózókban, hogy nem éri meg ilyen típusú cselekményeket elkövetni, mert mindkét szankciórendszer, eljárás beindul a maga sajátos szabályai között. Az új szervezet nagy előnye, hogy gyorsan megtörténhet az információcsere, egy időben mehet ki a helyszínre a pénzügyi nyomozó és a revizor – árulta el Sors László.

Az adóigazgatási eljárások során sokan azzal próbálnak kibújni a felelősségre vonás alól, hogy nem veszik át a megbízólevelet vagy nem mennek be az adóhatósághoz. A hatóság számára azonban alapvető előnyt jelent, hogy az ellenőrökkel érkező pénzügyi nyomozók bármit lefoglalhatnak a vállalkozásnál, így nem lehet hátráltatni a revizorok munkáját. Ráadásul mind a büntető-, mind az adóigazgatási eljárás párhuzamosan és gyorsabban is zajlik majd.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : NAV: nem kell félni, nem fog fájni
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.