Egyéni vállalkozónak akkor kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni, ha áfa fizetésre kötelezett. Vagyis alanya az áfának, áfa-köteles tevékenységet végez, az adószámának a 9. számjegye 2-es. A...
Ajánlott oldalak
2011-03-28 15:58
Bálint Brigitta
Munkanélküliség kontra rossz munkahely
Az alkalmazottak lelkiállapota szempontjából a munkakörülményeknek igen hangsúlyos szerepe van, ugyanis egy új külföldi tanulmány szerint az emberek többségét sokkal jobban megviseli egy rossz munkahely, mint ha állás nélkül maradna. Lapunk a felvetést körbejárva egy szakemberhez is ellátogatott…

A canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói több mint hétezer, reprezentatívan kiválasztott felnőttet vizsgáltak hét éven át. A résztvevők lelkiállapotát összehasonlították foglalkoztatottságukkal és munkakörülményeikkel - tehát fizetésükkel, munkahelyük tartósságával, a velük szemben támasztott követelményekkel, illetve munkahelyi támogatottságukkal.

A várakozásoknak megfelelően a munkanélkülieket általánosságban véve rosszabb mentális állapot jellemezte, mint a foglalkoztatottakat. Ha a munkanélküli résztvevők jó állást találtak, javult a lelkiállapotuk. Ha azonban rossz munkát kaptak, sokan újabb pszichés mélypontra kerültek.

MTI

Munkanélküliség vagy rossz munkahely?

A Generál Média Kft. HR osztályának vezetője szerint a kérdés igen összetett, egyértelműen állást foglalni egyik mellett sem lehet. „Ha valaki munkanélküli, a megélhetés biztonsága veszélybe kerül, ez pedig egy általános rossz közérzethez vezet. A túl sok szabadidő által több idő jut a negatív helyzet elemzésére, átgondolására is, erősödik a társadalmi kirekesztettség érzése (pl. mert nem tagja semmilyen közösségnek), ami könnyen depresszióhoz és egyéb testi, lelki megbetegedésekhez vezethet.”

A szakember véleménye szerint ettől még egy rossz munkahely is jobb, hiszen legalább az alapszintű megélhetés biztosított, a társadalombiztosítási járulék megfizetésének köszönhetően pedig azon sem kell idegeskedni, hogy mi lesz egy betegség esetén.

„Azt gondolom, hogy az emberek többségére az jellemző, hogy azért dolgozik, hogy éljen, nem pedig azért él, hogy dolgozzon. Ha rosszak a munkakörülmények, akkor is ott van még az az idő, amit utána a családjával, a barátaival tölthet, elmehet nyaralni, étterembe, szórakozni. Igen, a kínkeserves 8 órát le kell dolgozni, de a fennmaradó 16 pedig eltelhet másképp is. A munkahelyváltás lehetősége mindig adott, de addig is legalább nem kell kilincselni a munkaügyi központban, hogy jó esetben kapjon egy olyan összeget, amiből a számláit sem tudja kifizetni.” – fejti ki véleményét az osztályvezető.

 

Jó munkakörülmények, jó lelkiállapot?

A HR-es szakember és az ausztrál tanulmány álláspontja összecseng: a jobb munkakörülmények egyértelműen javítanak a munkavállalók lelkiállapotán és befolyással vannak a munkateljesítményre is.

„Biztos vagyok benne, hogy mindenki szívesebben jár be egy olyan helyre dolgozni, ahol rend, tisztaság veszi körül, a munkaeszközök korszerűek, és nem károsítják, veszélyeztetik az egészséget” – árulja el a HR-es. „Ezek a dolgok egyértelműen növelik a dolgozók lojalitását is, hiszen a munkáltató azon lépései, melyek nem törvény által előírt kötelezettségek, ráadásul plusz költségeibe is kerülnek a cégnek, a munkavállalók szemében mindenképp pozitív cselekedetnek minősülnek, ezáltal megtapasztalhatják munkájuk fontosságát, a vezetést pedig érdekli, hogy érzik magukat. Semmiképpen sem lenne szabad elfeledkezni egy munkahelyen sem arról, hogy a munkakörülmények javítása egy véget nem érő folyamat, ugyanúgy, ahogyan saját otthonunk szépítgetése sem” – teszi hozzá.

A munkakörülmények javítása természetesen a munkáltató hasznát is szolgálja, hiszen egyéni érdek, hogy a beosztottak szeressék munkahelyüket, szívesen járjanak be dolgozni. Ez kihat az alkalmazottak mentális állapotára, az pedig meg fog látszódni a munkavégzésükön, teljesítményükön.

A szakember véleménye szerint a magyar viszonyokat figyelembe véve érdemes megbecsülni a munkahelyeket, még ha nem is mindig az elképzeléseknek megfelelőek: könnyen át lehet esni a ló túloldalára, ahol pedig se garancia, se remény, hogy a dolgok rövid időn belül javulni tudnának. Egyik helyzet sem jobb, de annál nincs rosszabb, ha valakinek nincs meg arra sem az anyagi fedezete, hogy legalább egy vegetatív állapotot fenntartson anélkül, hogy tartozásokat halmozna fel.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Munkanélküliség kontra rossz munkahely
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.