Egyéni vállalkozás. Társas vállalkozás: betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság és részvénytársaság. A fenti társas vállalkozási formák bármelyikében létre lehet hozni nonprofit...
Ajánlott oldalak
2010-09-13 08:21
Szűcs Ágnes
Munkahelyteremtés varázsszóra
Az év elején a munkanélküliségi adatok a 1990-es évek mélypontjához közelítettek. Közmunka-programok nélkül még rosszabb lenne a helyzet, hiszen ez az országban százezerrel emelte a dolgozók létszámát. Ahhoz azonban, hogy valódi javulást következzen be a foglalkoztatásban az értékteremtő munkát kell támogatni: miközben a kis- és középvállalkozások alkalmazzák a foglalkoztatottak kétharmadát, az uniós forrásoknak alig egy tizede jut el hozzájuk.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára a Szolnoki Integrált Szakképzési Központ átadásán kijelentette, hogy nem az állam, hanem a vállalkozók tudnak tíz év alatt egymillió munkahelyet teremteni, mert a magyar ember akar dolgozni, csak a lehetőséget kell megteremteni. A megnyitón túl a politikus többek között a térség munkaügyi helyzetéről is tájékozódott.

Ismertette, hogy az előző kabinet saját forrásból 117 milliárdot szánt a közmunka-programokra és csupán 17 milliárdot a munkahelyteremtésre. Ma, ha egy önkormányzat alkalmaz egy munkanélkülit, akkor 85 ezer forint támogatás kap, ha egy vállalkozó  teszi ugyanezt, akkor ő csak 28 500 forintot kap. A szakpolitikus elmondta azt is, hogy miközben a kis- és középvállalkozások alkalmazzák a foglalkoztatottak kétharmadát, az uniós forrásoknak alig egytizede jut el hozzájuk.

 

Deák Miklósné, a Szolnoki Munkaügyi Kirendeltség igazgatója tájékoztatott arról, hogy a megyében 35 olyan cég van, amely 750 főnél több dolgozónak ad munkát. A vállalkozások nagy többségének 69 százaléka egyéni vállalkozás, mely kevés alkalmazottal dolgozik. Itt a térség legnagyobb foglalkoztatója az állam és az önkormányzat.

Az utóbbi hónapokban kis mértékű csökkenés volt megfigyelhető az álláskeresők számát illetően. Egy év alatt tovább csökkent a legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb rátájú régiók közötti különbség is.

Az észak-alföldi régió továbbra is a legrosszabb foglalkoztatási helyzetű térség. Jász-Nagykun-Szolnok megyében talán a legjobb a helyzet, de a munkanélküli ráta itt is meghaladja a 15 százalékot, Cibakházán pedig a 20 százalékot is eléri. A válság Szolnokon, a megyeszékhelyen érződött leginkább, itt ötödével nőtt az álláskeresők száma. Jelenleg a munkanélküliségi ráta itt 7 százalék. A városban nőtt a fiatalok és a diplomások aránya, de az álláskeresők többsége nem közülük kerül ki. A munkát keresők táborát számottevően a szakképzetlenek gyarapítják.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Munkahelyteremtés varázsszóra
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.