A jogszabály szerint a szakképzési hozzájárulást a dolgozó képzésére lehet felhasználni. Témáját, tárgyát tekintve olyan képzés jöhet szóba, ami az adott munkakör betöltéséhez szükséges, és a cég...
Ajánlott oldalak
2011-04-04 06:01
Kis Erika
Munkaerő-kölcsönzés: a munkanélküliség csökkentésének hatékony módja
Magyarországon még óvakodnak a munkaerő-kölcsönzés alkalmazásától, annak ellenére, hogy Nyugat-Európában már bevált foglalkoztatási forma, melynek kihasználásával a pályakezdőktől a tartós munkanélküliekig sok embernek segíthetnének.

Ahogy arról már korábban írtunk, a munkaerő-kölcsönzésnek számos előnye van, gyors, rugalmas, lecsökken a kölcsönvevő adminisztrációs kötelezettsége, ami azonban a legfontosabb, hozzájárul az álláskeresők számának csökkentéséhez. Jelen gazdasági helyzetben kézenfekvő megoldás lenne a munkaerő-kölcsönzés alkalmazása a munkavállalók és a gazdasági válság után lábadozó cégek számára is.

A KSH február végén publikált adatai szerint 474 ezer álláskeresőt regisztráltak, ami 11,2 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg. A makrogazdasági mutatók, köztük a foglalkoztatási szint pozitív alakulása érdekében szemléletváltásra lenne szükség a magyar munkaerőpiacon, valamint rugalmasabb hozzáállás az atipikus foglalkoztatási formák alkalmazásához.  A cégeknek, különösen a mostanihoz hasonló gazdasági helyzetben, előnyös ez az opció, hiszen gyors megoldást jelent például szezonálisan növekvő munkaigény esetén, vagy ha betegség vagy szülési szabadság miatt kell helyettesítés.  A munkaerő-kölcsönzés nem csak a cégek, hanem az álláskeresőnek is alternatív megoldást jelenthet. A pályakezdők elköteleződés nélkül gyarapíthatják tapasztalataikat, ha több cégnél fél- vagy egyéves szerződéssel vállalnak munkát, emellett a kölcsönzés a rugalmassága miatt a tartós munkanélküliek és a kismamák fokozatos visszatérését is segítené a munkaerőpiacra, ezáltal a cégek alaposan megismerhetik őket, növelve a stabil szerződések megkötésének esélyét.

Mindezek ellenére még sok a gyanakvás és kevés a rugalmasság, a munkaerő-kölcsönzés szintje Magyarországon még rendkívül alacsony, a kölcsönzött munkavállalók nagyobb része kizárólag külföldi tulajdonban lévő cégek alkalmazásában található. A legtöbb magyar munkavállaló csak a hosszú távú vagy határozatlan idejű munkaszerződéseket tekinti valódi állásnak. Az is problémát jelent, hogy még negatívan értékelik, ha valaki fél- vagy egyévente más vállalatnál dolgozik.

Az elmúlt évtizedek munkaerő-piaci trendjeinek külföldi tapasztalatai azonban egyértelműen azt mutatják, hogy a munka világa átalakulóban van. A gazdasági környezet változásai hívták életre az atipikus munkavégzési formákat, mely formák között a munkaerő-kölcsönzés vált a legnépszerűbbé. A példák arra mutatnak, hogy megéri a foglalkoztatók számára munkaerőt kölcsönözni, amely által a munkaerőpiaci reintegráció is serkenthető.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Munkaerő-kölcsönzés: a munkanélküliség csökkentésének hatékony módja
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.