Egyéni vállalkozónak akkor kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni, ha áfa fizetésre kötelezett. Vagyis alanya az áfának, áfa-köteles tevékenységet végez, az adószámának a 9. számjegye 2-es. A...
Ajánlott oldalak
2010-02-22 10:11
mot
Munka Törvénykönyve: változó szabályok
Több ponton is változik idén a Munka Törvénykönyve, például a felmondási védelmek tekintetében.

Az egyik legfontosabb változás, hogy május elsejétől a csoportos létszámcsökkentés esetében alkalmazotthoz hasonló eljárást kell lefolytatni, ha a munkáltató jogutód nélküli megszűnése (felszámolása vagy végelszámolása) miatt tömegesen szűnik meg a munkavállalók munkaviszonya. A munkáltatónak a megszűnésről tájékoztatnia kell a munkaügyi központot, a munkavállalók képviselőit és az érintett munkavállalókat, és köteles átadni számukra a törvényben maghatározott adatokat. – ismertette a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevelében a Réti, Antall és Madl Ügyvédi Iroda.

Február elsejével a felmondási védelem szabályozása is változott: eddig ez a gyermekgondozási segélyt (gyes) igénylő szülőt illette meg a gyermek hároméves koráig akkor is, ha a szülő már visszatért a fizetés nélküli szabadságról. Ezután viszont a felmondási védelem a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül, a gyermek hároméves koráig azt a szülőt fogja megilletni, aki a fizetés nélküli szabadságot igénybe vette. Erre a változtatásra azért volt szükség, mert a gyes 2010. május elsejétől csak a gyermek kétéves koráig jár az egyik szülőnek, és az állam fenn kívánta tartani az eredeti hároméves védelmi időt.

Új kitétel továbbá, hogy a felmondási védelem alatt állók köre az örökbefogadást kérő munkavállalókkal bővül.

A Munka Törvénykönyvének jelenleg hatályos változata elérhető a http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200022.tv  weblapon.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Munka Törvénykönyve: változó szabályok
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.