Egy üzlet átvételét lehetőleg ne a működtető cég megvásárlásával, hanem csak a tevékenység átvételével oldjuk meg. Úgy nincs kockázat az előző cég esetleges tartozásai, megvásárláskor fel nem...
Ajánlott oldalak
2010-11-02 09:39
Szűcs Ágnes
Műanyagból olaj és villamos energia
Újrahasznosíthatatlan műanyagból olajat, majd azzal villamos energiát termelő erőmű ipari modelljét indította el Győrben a módszert kifejlesztő Szinflex Plusz Kft.

A műanyaghulladékot speciális thermokatalitikus eljárással átalakítják olajjá, majd azzal villamos energiát termelnek. Ezzel a módszerrel a hazai energiaszükséglet 2-4 százalékát lehetne fedezni - közölte Sárközi Imre, a Szinflex Plus Kft. ügyvezetője.

Az újrahasznosíthatatlan műanyagot felaprítják, majd magas fokon felhevítve olajjá alakítják át.

A két megawattos erőmű évi négyezer tonna vegyes műanyag elégetésére alkalmas, ezért célszerű ipargyűjtők, hulladékgyűjtő centrumok mellé telepíteni.

 

Az ügyvezető igazgató szerint Magyarországon ma évente közel 540 ezer tonna vegyes műanyaghulladék keletkezik, ennek csupán egyharmadát lehet anyagában hasznosítani.

A fennmaradó mennyiséggel viszont 50-100 hasonló erőművet lehetne országszerte működtetni.

A cég módszere szerint a műanyag háromnegyedét olajként, míg 15 százalékát gázként nyerik vissza. A salak aránya alig öt százalék. Az ezzel a technológiával dolgozó erőmű fele annyiba kerül, mintha biogázzal üzemelne.

A biogázzal üzemelő erőműnél 1 – 1,1 milliárd forintból lehetne egy megawattos blokkot építeni, míg ugyanebből a pénzből dupla kapacitású műanyag-erőmű épülhet, ami akár egy kisváros energiaszükségletét is tudná fedezni. Ugyanakkor a műanyag-erőmű építésére fordított pénz három-öt év alatt megtérül.

Sárközi Imre azt is elárulta, hogy már megkapták az első 20 megawattos erőmű építési engedélyét,  mely beruházást Sajóbábonyban kezdik el.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Műanyagból olaj és villamos energia
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.