Szülési szabadság (TGYÁS, GYED, GYES), valamint gyermekápolási táppénz esetén, a vállalkozásnak nincs semmilyen járulékfizetési kötelezettsége sem az alkalmazottak, sem a vállalkozó után...
Ajánlott oldalak
2011-05-03 09:04
Kis Erika
Mit hoz a május a munkaerőpiacon?
Májustól több fontos változás is életbe lép a munkaerőpiacon. Egyrészt napi 5 200 Ft lett a táppénz felső határa, ugyanis a felére csökkent a "táppénzplafon" az eddigi maximum napi bruttó 10.400 helyett. Másrészt szabaddá vált a munkavállalás Németországban, Ausztriában és Svájcban.

Az OEP tájékoztatása szerint a táppénzre és a passzív táppénzre vonatkozó szabályok évek óta folyamatosan szigorodnak. A táppénz folyósításával kapcsolatos változtatásokkal a kormány célja az, hogy a táppénzcsalások mértéke jelentősen visszaszoruljon.

A jelenlegi változások értelmében a keresőképtelenség első 15 munkanapjára, vagyis a betegszabadság időtartamára kapja a biztosított az átlagkereset 70 százalékát, amelyet teljes egészében a munkáltató fizeti ki.

Abban az esetben, ha valaki egy hosszabb betegség miatti keresőképtelenség címén már kimerítette betegszabadságát, akkor táppénzre jogosult. A jelenlegi jogszabály szerint a táppénz a keresőképtelenség időtartamára jár, de legfeljebb a biztosítási jogviszony fennállása alatt egy éven keresztül.

Lényeges változás, hogy betegszabadságra csak saját betegsége esetén lehet jogosult valaki, így gyermek ápolása címén vagy üzemi baleset miatti keresőképtelenség esetén a keresőképtelenség első napjától táppénz jár.

A május elsejével életbe lépő változásokkal a veszélyeztetett terhesség miatt keresőképtelen állományba vett biztosítottak is az első naptól táppénzre jogosultak, nem a munkáltató által finanszírozott betegszabadságra. A bruttó 290 ezer forint alatt kereső veszélyeztetett terhes nők ezen változás alapján a táppénzzel még jobban is járnak, mint a korábbi rendszerben a betegszabadsággal, hiszen a táppénz után nem kell járulékot fizetni.

A kötelező egészségbiztosítási törvényben ugyanakkor változatlan az első limit, vagyis a főszabály szerint a beteg, ha otthon marad és legalább 2 éve folyamatos a biztosítási jogviszonya, akkor előző évi átlagkeresetének 60 százalékát kapja. Kórházban való tartózkodás esetén 50 százalékra jogosult.

A táppénzplafont tekintve azonban felére csökkent a táppénz napi összegének lehetséges maximuma, az ellátás mértéke így havi szinten nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét, ami napi 5 200 Ft-ot jelent.
Azok esetében, akinek nincs biztosítása, de keresőképtelenségét a biztosítási jogviszony megszűnését követő három napon belül megállapítja az orvos, az passzív táppénzre jogosult, amely nem lehet több, mint a minimálbér 150 százaléka, vagyis napi bruttó 3.900 forint.

A munka ünnepe a munkavállalóknak még egy lényeges változást hozott, ugyanis szabadon vállalhatnak munkát május elsejétől Ausztriában és Németországban az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgárai, így a magyarok is. Vasárnaptól megszűnt a hétévi átmeneti időszak lejártával a közép-kelet-európai EU-munkavállalókkal szemben támasztott néhány – elsősorban adminisztratív jellegű – brit korlátozás is.

Érdekesség, hogy Németország és Ausztria mellett Svájc is megnyitja munkaerőpiacát az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok polgárai előtt. Svájc, bár nem tagja az uniónak, számos kétoldalú szerződéssel kapcsolódik az EU-hoz.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Mit hoz a május a munkaerőpiacon?
Hozzászólások száma: 1 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.