A kormány minden évre jóváhagyja az aktuálisan érvényes minimálbér összegét. A minimálbér a kötelezően fizetett legkisebb munkabér. A teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók havi bruttó bére...
Ajánlott oldalak
2011-01-19 09:41
BDB
Minimálbér: van, ahol majdnem félmillió
A hazai minimálbér bár évről-évre növekszik, a nyugati szintet még mindig messze alulmúlja. Így nem meglepő, hogy sokan külföldön keresik boldogulásukat, ahol még „alacsonyabb” jövedelemből is magasabb színvonalon élhetnek.

Az uniós munkaerőpiac tárt karokkal fogadja a kelet-közép-európai tagállamok szakembereit és a lehetőséggel egyre többen élnek. Sokszor komplett kiscégek csomagolnak össze és vállalnak külföldön munkát, a jobb megélhetés és a nagyobb bevétel elérésének nem titkolt céljával, vagy élnek a „munkaerőcsere” kínálta lehetőséggel, mint azt egyik korábbi cikkünkben már megírtuk. A remények vagy  tovatűnnek, vagy beteljesülnek, de többségében mégis azok vannak, akik elégedettek a nyugati, fejlettebb országok szabadon adott esélyeivel.

 

Az EU-tagállamok szinte mindegyikében találhatóak külföldieknek szóló állásajánlatok, üzleti ajánlatok, egyedüli kivétel talán Luxemburg, ahonnan a legkevesebb lehetőség kínálkozik. Köszönhető ez egyrészről annak, hogy Európában a miniállam minimálbére a legmagasabb, kb. 460 ezer forintnak megfelelő, bár köztudott hogy az élet is náluk a legdrágább. A Nógrád megye nagyságú állam munkanélküliségi rátája 2010-ben 5,7 százalékos volt, és egy év alatt, a válság hatására is csak 0,3 százalékkal emelkedett.

Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja (EURES) álláskereső rovata szerint az ország jelenleg 390 szabad pozícióra várja az uniós polgárok jelentkezését, elsősorban a vendéglátóipar területére. A feltételek között a kiváló francia nyelvtudás szerepel elsősorban, de étteremvezetőknek angolul, a recepciósoknak pedig angolul és még ezenkívül plusz egy nyelven kell beszélniük. Bár a hirdetés 3 főszakács (chef de cuisine), 7 szakács (chef de partie), 3 cukrász, 7 pincér (chef de rang), 3 étteremvezető és 2 recepciós állást kínál, ezen túl vendéglátó-ipari szakemberek jelentkezését is várják. A meghallgatást 2011 január végén, Budapesten tartják.

A félmilliós lakosságú Luxemburg a leggyakrabban pénzügyi és értékesítési ügyintézőket, szakácsokat, értékesítési és marketing-részegység vezetőket, IT-szakembereket, mezőgazdasági szakembereket, műszaki és kereskedelmi értékesítőket, vegyészmérnököket, építészeket, illetve szerszámkészítőket keres, illetve a hazai vállalkozásoknak is kínálnak időnként üzleti lehetőségeket, pályázatokat a hirdetők. Ez utóbbi esetben ITT számtalan hasznos információhoz juthatnak azok, akik tevékenységüket a miniállam piacára is ki szeretnék terjeszteni.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Minimálbér: van, ahol majdnem félmillió
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.