Ha a nyugdíjasnak a nyugdíja mellett keletkezik jövedelme, akkor nem vonnak pénzbeni egészségbiztosítási járulékot, sem munkaerőpiaci járulékot tőle. A kifizető ugyanúgy megfizeti a vállalkozást...
Ajánlott oldalak
2011-06-01 11:35
BDB
Minimálbér: ki dönti el, mennyi az annyi?
A kormány benyújtotta az Országos Érdekegyeztető Tanácsot felváltó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló törvényt, melyben az átszervezésen túl egyéb megdöbbentő dolgok is szerepelnek, többek között az, hogy a minimálbérről semmilyen döntést nem hozhat majd.

Az OÉT-et felváltó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács semmilyen döntést nem hozhat majd, a kormány ugyanis nem lesz köteles figyelembe venni a véleményét. Emellett a minimálbérről is a kormány dönthet majd – rendeletben, egyeztetés nélkül – írja a Napi Gazdaság.

Az új tanácsban ugyan munkaadók, munkavállalók, kamarák, civilek és egyházak is helyet kapnak, de a kormánynak tett ajánlásokon és javaslatokon túl döntési jogkörrel nem rendelkezik. Mivel a kormányzat csak meghívottként képviselteti magát a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban, így az ajánlásokat sem kell figyelembe vennie. A minimálbér és a bérminimum esetében a korábbi évek tanulsága szerint mindig háromoldali kompromisszum született a kormány, munkaadók és munkavállalók között, azonban a továbbiakban kormányrendelet határozza majd meg ezek mértékét, melyhez mellőzhető lesz az egyeztetés.

„A tárgyalások a kormány szempontjából roppant kényelmesek lesznek, hiszen az adójóváírás kivetezését például egy rendelet útján egyszerűen a munkaadókkal akarják majd kompenzáltatni. Kérdés, ki tudja és ki akarja majd ezt kigazdálkodni. A legrosszabb forgatókönyv szerint akár cégek sora mehet tönkre a teljesíthetetlen követelések miatt. Vagy nem hajták végre az emelést, így a munkavállalók fizetnek majd meg mindenért.” – írja az ügy kapcsán a napilap.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Minimálbér: ki dönti el, mennyi az annyi?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.