A kormány minden évre jóváhagyja az aktuálisan érvényes minimálbér összegét. A minimálbér a kötelezően fizetett legkisebb munkabér. A teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók havi bruttó bére...
Ajánlott oldalak
2011-03-03 10:12
Kis Erika
Minden ami utat mutat - az üzleti edzés alapjai
A coaching nem csodaszer, ellenben egy nagyon hatékony és eredményes módszer az üzleti élet szereplőinek sikeresebbé és eredményesebbé válásához.

Nyugaton már elterjedt módszer, Magyarországon azonban még alig alkalmazzák, melynek elsősorban az az oka, hogy rengetegen nem ismerik ezt a módszert. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, hogy gyorsan átfogó képet kapjon az üzleti edzésről, avagy a coachingról.

A coaching, bár nem távol-keleti eredetű kifejezés, mégis rokon vonásokat mutat a keleti mesterek bölcsességével, hiszen a coachok sem konkrét megoldással szolgálnak a “tanítványnak”, hanem utat mutatnak.

A fogalom a ´80-as évek elején került át a sportpszichológiából az üzleti életbe. A „coach” szó eredeti értelme „edző”, mely esetünkben olyan elfogulatlan, hozzáértő külső szakértőt jelöl, aki „jó barátként”, coaching módszerek alkalmazása révén segíti partnerét a fennálló problémák feltárásában és megoldásában.


A coach az a szakember, aki kérdésekkel támogatja ügyfele fejlődését. Alapvégzettségüket tekintve lehetnek közgazdászok, bölcsészek, pszichológusok, stb., tapasztalatukat tekintve pedig jobb esetben jelentős élet- és üzleti tapasztalattal rendelkezők.  A coach a beszélgetések alkalmával fejleszti az ügyfél önismeretét, megerősíti képességeit, készségeit, támogatja célkitűzéseit, segít megfogalmazni céljait, valamint segít a probléma beazonosításában, és ha az ügyfél kéri, tanácsot is ad. A beszélgetések alkalmával a múlt helyett a jelenre és a jövőre koncentrál.

A coachee az ügyfél, aki az elakadásait, a nehézségeit, a problémáit megosztja coach-ával, és aki a coach támogatását kéri a kívánt eredmények elérése érdekében. Amíg a coach kérdez, addig a coachee folyamatosan dolgozik magán, keresi a probléma gyökerét, a megoldási lehetőségeket, dönt és alkalmazza az új cselekvési megoldásokat.

A coaching alapvető sajátosságai

  • Rendszerszemléletű, vagyis a coaching módszer azt az elvet vallja, hogy ha én valamit másként teszek, akkor azok a rendszerek, amelyekben benne vagyok, azok is megváltoznak.
  • A problémák elemzése helyett a megteendő aktív lépések kidolgozására és megtételére fókuszál.
  • A coaching egyik alapfeltevése, hogy a célok megvalósítását tekintve minden ember kompetens.
  • Minden esetben változást hoz létre, olyan paradox technikákkal dolgozik, amely a negatív helyzetekben is hatékony.
  • A coachnak nem kell értenie a partnere  szakterületéhez, minden beavatkozása arra irányul, hogy a partner a saját megoldásait alakítsa ki.
  • Olyan élményt ad, és a teljesítménynövekedés révén olyan megerősítő visszacsatolást, amelyek révén az illető személy vagy csoport megtapasztalja kompetenciáit, változtatásra irányuló képességeinek hatékonyságát, kreativitását.
  • Folyamata rövid, a problémától függően általában 2, de max. 6 "ülésben" változást eredményez.

Coaching vagy tréning?

Ugyan a vezetői tréning és a coaching szinte ugyanazokat a témaköröket érinti, mégsem mindegy, mely módszerrel élünk vezetőink, alkalmazottaink képességeinek fejlesztése érdekében.

  • A vezetői tréningeken általában előre leírt, tipikusan előforduló vezetői helyzetekre készítenek esettanulmányt a tréningcégek, másrészt a résztvevők által az oktatás során felmerülő problémákkal foglalkoznak. A coachingnál ezzel szemben nem általános, hanem az adott vezetőnek aktuálisan felmerülő problémáira keresik a választ, és a következő találkozáskor visszaelemzik, hogy mennyire volt eredményes a kivitelezés.
  • A vezetői tréning egyik jellemzője, hogy teljesen kiszakítja az illetőt a megszokott munkakörnyezetéből, míg a coach minden esetben házhoz jön, alkalmazkodik a vezető munkaidejéhez.
  • A coaching gyakorlatorientáltabb, mint a tréning, a coach ugyan elméleti háttérrel is segítheti ügyfelét, de nem erre helyezi a fő hangsúlyt.

Coaching és a kisvállalkozások

A coaching nem csak a multinacionális vállalatok sajátos eszköze, a kkv-k is hasznát vehetik a vezetői fejlesztés ezen formájának, hiszen egy kis cégnél, a szervezeti fékek hiányában, több múlik egy-egy emberen, mint egy multinacionális vállalatnál.

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Minden ami utat mutat - az üzleti edzés alapjai
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.