A kormány minden évre jóváhagyja az aktuálisan érvényes minimálbér összegét. A minimálbér a kötelezően fizetett legkisebb munkabér. A teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók havi bruttó bére...
Ajánlott oldalak
2010-07-07 07:08
mot
Milliós áfacsalás kiskapuk kihasználásával
A hatóság becsapásában vezetőváltások, szervezeti átalakítások és székhelycserék sem segítettek annak a gabonakereskedelemmel foglalkozó cégnek, amely egymilliárd forint áfát igényelt vissza jogosulatlanul az államtól.

„A cég egy 2007-re papíron kimutatott áfát kísérelt meg visszaigényelni, és az ellenőrző adóhatóság megállapította, hogy bár az ehhez használt számlák formájukban és adattartalmukban is megtévesztésig hasonlítanak az eredetileg használtakhoz, a bizonylatok és a hozzájuk tartozó teljesítési szerződések valódisága kérdéses.” – jelentette ki Sipos Jenő, a Vám-és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője. Hozzáfűzte, hogy a gyanúsítottak a szervezeti átalakulásokkal folyamatosan igyekeztek megakadályozni az adóhatóságot a valós háttér feltárásában. Az APEH szakembereinek azonban szemet szúrt a gyanús ügylet, és feljelentést tettek a Vám- és Pénzügyőrségnél. A nyomozás során Budapest több helyszínén, Szegeden és Szekszárdon tartottak házkutatásokat a pénzügyőrök a jelenleg a dél-dunántúli régióba menekített székhelyű cég érdekeltségeinél.

Sipos Jenő tájékoztatása szerint a parancsnokság munkatársai számos bizonylatot, dokumentumot foglaltak le, valamint két embert előzetes letartóztatásba helyeztek. A szóvivő szerint a gyanúsítottak köre még bővülhet.

A szóban forgó cég nem az egyetlen negatív példa: a gabonapiaci szabályozás kiskapujai miatt az államot 20-30 milliárd forint kár érte. Az általános gyakorlat az ilyen bűntényeknél, hogy a magyarországi gabonakereskedelmi cégek (kihasználva az EU belső piacának áfa-szabályozási lehetőségét) papíron úgy tesznek, mintha másik uniós tagállamban értékesítették volna gabonakészletüket. Az uniós szabály értelmében ilyenkor nem kell áfát felszámítani, sem megfizetni. Ennek igazolásához természetesen a kereskedőknek nemzetközi fuvarlevelet (CMR-okmányt) és külföldi vevői befogadói bizonylatot kell felmutatniuk, de ezek hamisítása –az utóbbi évek tapasztalatából kiindulva- nem nehéz feladat. Ha a csaló cégek megszerezték a szükséges papírokat, akkor az árut belföldön értékesíthették, méghozzá az „áfamentesség” miatt jóval a normál piaci ár alatt. Néhány hónap fennállás után pedig többnyire jogutód nélkül megszűntek az ilyen cégek. A hatóságok természetesen számos nyomozást indítottak hasonló ügyekben, és külön figyelmet fordítanak idén a gabonakereskedelemmel foglalkozó cégekre.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Milliós áfacsalás kiskapuk kihasználásával
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.