A TGYÁS és a GYED mellett nem lehet munkát vállalni, különben megszűnik a jogosultság. Vállalkozni sem lehet, ami pontosítva azt jelenti, hogy pl. tulajdonosként, tagként szerepelhet a jogosult a...
Ajánlott oldalak
2010-10-07 08:06
BDB
Mikor váltunk euróra?
Az utóbbi években többször is felmerültek dátumok az euró magyarországi bevezetését illetően, melyek közül egyelőre egyet sem tudtunk tartani. Jelenleg három ország várja az új pénznem bevezetését (lengyel, cseh, magyar), illetve azt, hogy gazdaságaik konvergenciaindexe elérje a csatlakozást jelentő értéket.

„Nem javult, de nem is romlott az első negyedév óta a régió három gazdaságának konvergenciaindexe” - állítja a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank. A tanulmány és a pénzügyi elemzők számításai szerint azonban az országok lényegesen eltávolodtak azoktól a kritériumoktól, melyek az euró bevezetéséhez szükségesek és figyelembe veszik az inflációt, a költségvetési hiányt, az adósságot, illetve az országok kötvényhozamainak mértékét és ingadozását.

Jelenleg a sikeres konvergencia követelményének 0,42 pontos értéket tartanak, ugyanis Görögország és Szlovénia ezt a szintet teljesítette az euró bevezetésekor.

 

Hazánk, Lengyelországgal egyetemben, 2007 végén-2008 elején közelítette meg legjobban a csatlakozási értéket 0,45 pont körüli szinttel, tavalyi évben viszont mindhárom közép-kelet-európai ország indexe nagyot romlott. Ugyan a válság időszaka alatt a magyar index jól teljesített, 2009 óta 0,65 pont körül mozog.

Jelenlegi állapot szerint Csehország áll legközelebb az euró bevezetésének időpontjához, mely a magyar indexszel együtt mozogva előzi meg Lengyelországot. Az elemzők azonban messzemenő következtetéseket nem vonhatnak le ezekből az adatokból, hiszen az index egy pillanatnyi állapotot rögzít, továbbá „a lengyel kormánynak nagyobb mozgástere van a hiány csökkentésére” – idézi a TőzsdeFórum Online.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Mikor váltunk euróra?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.