Bármilyen kereskedelemről legyen szó a szükséges végzettségről a helyi okmányiroda ad kizárólag pontos felvilágosítást. Végzettség akkor biztosan nem kell, ha valaki kizárólag a saját maga által...
Ajánlott oldalak
2011-01-04 08:05
Bálint Brigitta
Miben bízhatnak a devizahitelesek 2011-ben?
A devizában eladósodás gondja nemcsak a magánszemélyeket, de számtalan vállalkozást is érint. Az árfolyamok alakulásán és a törlesztőrészletek nagyságán a működésük és versenyképességük is kockán forog, hiszen sok kis- és középvállalkozás még mindig napi likviditási gondokkal küszködik és hitelállományuk nagysága csak ront a helyzeten. Mire számíthatnak az új esztendőben? Mérlegeljük a lehetőségeket…

A legtöbb érintett adósságát svájci frank alapú hitelként vette fel, ma már azonban az árfolyamok alakulását figyelembe véve már cseppet sem lehetnek biztosak abban, hogy jól jártak. A forint gyengülése nagy mértékben meghatározta a törlesztőrészletek nagyságát és a szakértők szerint a 2011-es év első fele sem indul majd zökkenőmentesen. Svájcban a kamatemelési periódus hamarabb elindulhat, ez pedig tovább ronthatja a frankhitelesek helyzetét. Talán egyetlen menekülési útvonalként kínálkozhat ebből a nehéz helyzetből, ha az eurozóna jelenleg problémákkal küzdő tagállamai mielőbb kiutat találnak helyzetükből, ezzel csökkentve a labilis, igencsak kockázatos helyzetet.

 

Az euró mintegy 10 forinttal, míg a svájci frank 44 forinttal drágult 2010-ben. Az idei év alakulásáról többnyire csak vészjósló sejtések láttak napvilágot, melyek nagymértékben függnek a februárban bevezetésre kerülő reformoktól. A kormány által ígért változások a forint frankkal szembeni erejét mindenképpen meghatározzák, bár a szakértők szerint az árfolyam annak ellenére is az egekbe ugorhat, ha a kormány „befektetőbarát” gazdaságpolitikát követ.

Az árfolyamok megugrását több okkal is magyarázhatjuk, hiszen egyrészről az eurozónához tartozó tagállamok közül több is (Görögország, Írország) komoly pénzügyi viharba került 2010-ben, ami kihatott az euró nemzetközi megítélésére. A befektetők stabil, biztos lábakon álló devizába fektették pénzüket és ezt a menekülő útvonalat a svájci frank teremtette meg számukra, így a svájci frank euróhoz mért árfolyama jelentősen megugrott.

 

Annak ellenére, hogy svájci jegybank megpróbálta a frank túlerősödését megakadályozni, a szakértők szerint a frank erősödése az összes világdevizáét felülmúlja majd a következő hónapokban, kivételt talán csak a japán jen jelent majd. A megkérdezett devizakereskedők szerint Philipp Hildebrand, a svájci jegybank elnöke csak mérsékelt sikereket ért el a szárnyaló frank elleni harcban, így ilyen irányú lépések a továbbiakban valószínűleg nem történnek. Ez annál is inkább állítható, mivel a piaci beavatkozás igen költséges, az előző intervenciós időszak költsége mintegy 22 milliárd dollárt emésztett fel.

Hogy hazánkban ezek után mi várható? "Rövid távon nincs esély a stabilizációra, az árfolyam könnyen átlépheti a mindenkori csúcsát: a 226 forintos szintet, 2011 elején pedig érintheti a 230 forintot" - derül ki az Equilor piaci előrejelzéséből. A kormány februárra ígért reformcsomagján sok minden áll vagy bukik. Az elemzők szerint ha a befektetők egy kedvezőtlen helyzettel találják magukat szemben, az euró árfolyama rövid távon ugyan, de akár a 290 forintos lélektani határig is felkúszhat, a frank pedig 240 forint körüli értékkel követi majd a tendenciát.

 

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Miben bízhatnak a devizahitelesek 2011-ben?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.