A START-kártyával rendelkező munkavállaló esetében a munkaadónak csökkentett járulékfizetési kötelezettsége van, mert annak egy részét átvállalja az állam. Típusai: START Kártya - kiváltására...
Ajánlott oldalak
2010-09-09 09:54
Szűcs Ágnes
Mi lesz veled kereskedő?
Mint azt már korábban megírtuk, hiába nőtt a reálkeresetek aránya, továbbra is csökken a vásárlások száma. Júniusban valamivel meghaladta a 2 ezer forintot egy mázsa takarmánygabona ára, most a betakarítás végére elérheti a 3500 forintot is. A sok csapadék, belvíz és az elmaradt permetezés miatt kevesebb jó minőségű takarmánygabona termett, az ára pedig egyre drágul. Ez kihatással lehet a hús- és tejtermékek árára is.

Mint azt már korábban megírtuk, hiába nőtt a reálkeresetek aránya, továbbra is csökken a vásárlások száma. Júniusban 3,2 százalékkal fogyasztottunk kevesebbet, mint tavaly ilyenkor.

Fórián Zoltán az Agrár Európa Kft. mezőgazdasági és élelmiszeripari tanácsadási üzletágának igazgatója 3-5 százalékos áremelkedéssel számol. Ez az arány az, ami még követi az előállítási költségeket és a korlátozott fizetőképes kereslet is elbírja. Fórián Zoltán szerint a feldolgozott zöldségeknél és gyümölcsöknél 20-25 százalékos, a gabonalapú termékeknél 10-15 százalékos lesz a fogyasztói árak éves szintű emelkedése. Ez azt feltételezi, hogy ezúttal bekövetkezik a Pékszövetség által bejelentett 15 százalék körüli kenyéráremelkedés. Húsféléknél nem terveznek áremelést.

 

Egy hónappal ezelőtt Sákán Antal, a Sertésszövetség elnöke még úgy nyilatkozott, hogy az állattartók költségei akár 30 százalékkal is növekedhetnek, a kérdés pedig, hogy ez mennyiben jelenik majd meg a fogyasztók oldalán. Hozzátette, az értékes húsrészeknek az 1200-1500 forintos árat el kellene érni ahhoz, hogy fenntartható legyen a termelés.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője azt mondta, júniusban a tejtermékek alig, a hústermékek 5-6 százalékkal drágultak. Ennél nagyobb drágulást nem tart elképzelhetőnek, mert azt már a vásárlók sem tudják megfizetni. Elmondta, a tavalyi gabonából is van még a raktárakban, és úgy véli, az árakban szeptember végén lehet változás.

Az eddig learatott búza több mint 50 százaléka kiválóan alkalmas étkezésre, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége szerint ez a mennyiség maximálisan elég a hazai fogyasztásra. A kereskedők egyelőre még bizonytalanok abban, hogy a liszt- és pékáruk, ha drágulnak is, milyen mértékben.

 

Cimkék: kereskedelem
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Mi lesz veled kereskedő?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.