Áfa mentességnek két fajtája létezik. Az egyik az alanyi áfa mentesség, a másik a tevékenység jellegére tekintettel az áfa törvény által meghatározott áfa mentesség. Az alanyi áfamentesség...
Ajánlott oldalak
2010-10-19 13:12
BDB
Mi lesz veled EVA, ÁFA? Az adórendszer jövője…
Az Országgyűlés elé került az adótörvények változásairól szóló előterjesztés, mely a parlament honlapján is olvasható. A javaslat valamilyen szempontból az összes adónemet érinti, hol kisebb, hol nagyobb mértékben.

"Az adó- és járuléktörvények, a számviteli törvény és a könyvvizsgálói kamarai törvény, valamint az európai közösségi jogharmonizációs kötelezettségek teljesítését célzó adó- és vámjogi tárgyú törvények módosításáról" című javaslatot a kormány szombaton, 2010. október 16-án terjesztette az Országgyűlés elé, benne szinte az összes adónemet érintő módosítási tervezettel.

A legfőbb átalakulás talán a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény módosítása lesz. Egyrészről a társasági adó rendszerét 2013-tól egykulcsossá alakítaná, elsősorban a vállalkozások versenyképességének növelése miatt, másrészről pedig jogtechnikai és jogharmonizációs változtatások mellett a személyi jövedelemadó változása is korrekciót von maga után a törvényben . Az idén az 500 millió forintos adóalapig kiterjesztett, kedvezményes 10 százalékos kulcs általános jellegű lesz és érvényben marad 2011-ben is. Az idei év második félévében ez 250 millió forintig alkalmazható, az évközi bevezetés miatt. Szintén ez az oka a módosult a külföldi személy minimális adójára vonatkozó bekezdésnek, az ellenőrzött külföldi társaság fogalmában, mely ezentúl 10 százalékos adófizetési kötelezettséget ír elő.

 

Az adminisztrációs terhek csökkentését figyelembe véve 2011. január 1-től megszűnik a külföldi szervezet adókötelezettsége, ezért az adóalap megállapításáról szóló bekezdés módosítását sem lehetett elkerülni.

Az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvény módosítási javaslataiban a leglényegesebb pont az, mely lehetővé tenné az evás egyéni vállalkozóknak, hogy a tevékenységének szüneteltetése alatt ne kelljen pénzforgalmi bankszámlával rendelkeznie. A beterjesztett javaslat minden más, evát érintő módosítása komolyabb változtatásokat nem tartalmaz, az általános szabályokat érvényben tartja.

Az áfa esetében a kormány csak apróbb korrekciókat javasol, elsősorban jogharmonizációs célzattal. Ami változásként tűnik fel a benyújtott és javasolt rendelkezésekben, hogy a külföldi adományok esetén, a kedvezményezett visszakaphatja az áfát, amennyiben azt a közösségi beszerzések árában elszámolták, illetőleg feloldanák azt az előzetesen felszámított adólevonási tilalmat azoknál a motorbenzin-vásárlásoknál, melyeket bizonyítottan a környezetkímélőbb motorok kísérleti fejlesztéséhez használnak fel.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Mi lesz veled EVA, ÁFA? Az adórendszer jövője…
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.