Egyéni vállalkozás. Társas vállalkozás: betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság és részvénytársaság. A fenti társas vállalkozási formák bármelyikében létre lehet hozni nonprofit...
Ajánlott oldalak
2011-03-22 08:51
Kis Erika
Mi a teendő adótartozás esetén?
Egy híján kétezer cég tartozik több mint százmillió forinttal a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) a legújabb, 2010 utolsó negyedévéről szóló összesítés szerint. Főként kis- és középvállalkozásoknál egyre gyakrabban fordul elő, hogy átmenetileg nincs bevétel, azonban az adó- és járulékkötelezettségeket ugyanúgy teljesítenie kell. Az adóhatóságtól kérhető ugyan fizetési könnyítés, de a céges adó- és járuléktartozás nem mérsékelhető. Nézzük a lehetőségeket!

Magánszemélyek esetében a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint lehetőség van az adótartozás mérséklésére, a vállalkozások esetében azonban az adótartozás nem mérsékelhető, csupán a bírság és a pótlék összegében kérhetnek könnyítést. Halasztásra és részletfizetésre viszont cégeknek is van lehetősége.

A pótlék- és bírságtartozást csak kivételes méltánylást érdemlő körülmény fennállása esetén mérsékelheti, vagy engedheti el az adóhatóság, így főként akkor, ha ezeknek a tartozásoknak a megfizetése a gazdálkodási tevékenységet ellehetetlenítené. A pótlék vagy a bírság csökkentését, elengedését a tőketartozás egy részének vagy az egészének a megfizetéséhez is köthetik.

 

Halasztás, részletfizetés akkor engedélyezhető, ha

- az adósnak olyan fizetési nehézsége áll fenn, amely miatt a tartozások azonnali vagy egyösszegű megfizetésére nem képes,

- a fizetési nehézség kialakulása neki nem róható fel,

- annak elkerülése érdekében úgy járt el, ahogy az adott helyzetben elvárható,

- a fizetési nehézség átmeneti jellegű, azaz a tartozás későbbi megfizetése valószínűsíthető.

Ha a fizetési nehézség kialakulása nem a cég számára felróható okból következett be, az adóhatóság különböző feltételeket köthet ki, mint például biztosíték adása. Ha a vállalkozás az előírt feltételt nem teljesíti, a kedvezmény megszűnik és a tartozás a járulékaival együtt egy összegben esedékessé válik.

Az adóhatóság a céges könnyítési kérelmek elbírálásakor főként azt vizsgálja, hogy a kedvezmény megadása után a vállalkozás képes lesz-e megfizetni az adótartozását, ha nem, akkor a cég nem kapja meg a könnyítést, mert a vállalkozás így is, úgy is tartozni fog az államnak. A felszámolás gyanús cégeket elutasítják, hiszen a mérséklés intézménye nem a felszámolási eljárás elodázására szolgál. Csak ott indokolt tehát alkalmazni, ahol a tartozás mérséklésével a racionális gazdálkodás még helyreállítható vagy elősegíthető, ha a gazdálkodási tevékenység már ellehetetlenült, nincs helye a méltányosságnak.

Ezek a kedvezmények nem járnak automatikusan, tehát aki ilyen jellegű kedvezményre igényt tart, mindenképpen kérelemmel kell fordulnia a hatósághoz. Ezt a kérelmet felhatalmazás alapján megteheti a felszámoló, végelszámoló és a hivatalos képviselő (pl. könyvelő, adótanácsadó) is. Az erre szolgáló nyomtatványok letölthetők az adóhatóság honlapjáról. A nyomtatványt Ügyfélkapuval rendelkezők elektronikusan is beküldhetik, de akár papíralapon is benyújtható. A bírság, pótlék mérséklése és halasztás, részletfizetés ugyanabban a beadványban együttesen is kérelmezhető, sőt célszerű is együttesen kérni, így a 2 200 Ft-os illeték díját csak egyszer kell teljesíteni.

A  fizetési könnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmek ITT letölthetőek.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Mi a teendő adótartozás esetén?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.