A jogszabály szerint a szakképzési hozzájárulást a dolgozó képzésére lehet felhasználni. Témáját, tárgyát tekintve olyan képzés jöhet szóba, ami az adott munkakör betöltéséhez szükséges, és a cég...
Ajánlott oldalak
2010-07-16 07:01
BDB
Mi a helyzet? Túléljük?
Nincsenek egyszerű helyzetben a kis- és középvállalkozások. A tőkebevonás nehezebb, az adózási oldalról bevezetett könnyítések hatása pedig csak később jelentkezik – nyilatkozták az IFUA Horváth & Partners vezetési tanácsadó cég szakemberei az MTI-nek. A látható eredmények érdekében számos változtatásra lenne szükség, ami többek között a vezetőket is érinti.

A kis- és középvállalkozások 1,7 millió munkavállalóval az üzleti szféra alkalmazottainak csaknem hetven százalékát fedik le, és ez az összeg 678 ezer működő vállalkozásból ered. Az IFUA szerint annak ellenére, hogy a világ és az üzleti, vállalkozói szféra többnyire a válság utáni kilábalási szakaszon megy keresztül, a kkv-k még csak ezután fogják igazán érezni a nehezebb időszak hatását. Ez a lelassult piaci környezetből és a szigorított hitelezési folyamatokból egyaránt adódik.

„A rövid távú költségcsökkentés sok esetben elég lehetett a tavalyi év túléléséhez, ám egyúttal fel is emésztette a tartalékokat. A működési folyamatok optimalizálása és a tudatos irányítás mostantól sokkal fontosabb” - nyilatkozik az IFUA.


 

A költségcsökkentéshez szinte kivétel nélkül csatlakoztak a vállalkozások, de még mindig csak igen kevesen hajlandók hosszú távú lépéseket tenni az előrejutás érdekében. Akik ebbe mégis belevágnak, azok többnyire kisebb volumenű, régóta dédelgetett terveket valósítanak meg. A cégek 97 százalékban a kiadásokat csökkentették, de jelentős, mintegy 74 százalékos volt azoknak a kkv-knak a száma is, akik az új alkalmazottak felvételét állították le.

Az IFUA véleménye szerint a kialakult helyzetben nem csak a vállalkozásoknak, de a központi irányításnak és intézkedéseknek is nagy szerepe van.

A jelenlegi helyzetben nem csak a vállalkozásoknak van teendője, az államnak is lépéseket kell tenni a szektor megmentése érdekében. Az adóterhek csökkentése és a termelés prioritásának ösztönzése mellett a kkv-k "helyzetbe hozásához" elengedhetetlen a közbeszerzések egyszerűsítése és a direkt a kkv-fejlesztési célokra szánt EU források növelése – állítja a tanácsadó cég.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Mi a helyzet? Túléljük?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.