A hitelintézetek min. 1 éves pozitív eredmény után szoktak működő vállalkozóknak hitelt adni, vagyis újonnan alapított cégeknek nem adnak hitelt, hiszen elég nagy a kockázatuk. Jelzáloghitelt...
Ajánlott oldalak
2010-06-09 15:11
Majoros-Tóth Orsolya
Mezőgazdasági termelők fóruma
Kétszáz mezőgazdasági termelő részvételével zajlott le a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetében rendezett mezőgazdasági fórum.

Prof. dr. Blaskó Lajos főigazgató a Karcagi Kutatóintézetben folyó fajtanemesítésről, Gombár Mihály, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Főigazgatója a megye agrárhelyzetéről tartott beszámolót.

Gombár Mihály beszámolójában kijelentette, hogy az idei év mindenképpen a túlélés éve lesz.

A Jászságban az évi átlag 600 milliméter eső helyett most áprilisban és májusban 300 milliméter hullott Túrkeve, Mezőtúr, Kisújszállás térségében. Ez rendkívül megnehezíti a termelést. Napraforgóból a tervezett 80 ezer hektárból 50 ezret tudtak a gazdák elvetni, melynek egy része most is víz alatt van. Kukoricából a tervezett 46 ezer hektárból 16 ezer vetetlen. A hibridkukoricánál, az olajtöknél és a kölesnél is ugyanez a helyzet.

Jelenleg 30 ezer hektár őszi vetést borít a víz, de ugyanennyi a tavaszi vetésű kiesés is. Ez megyei szinten több mint 70 ezer hektárnyi kiesést jelent.

További gondot jelent, hogy emellett még 150-160 ezer hektár a felvizesedett, átázott terület. Ez még megmenthetővé válna, amennyiben szárazra fordulna az időjárás. Akkor az erre a területre elvetett mag még megfelelő termést hozhat a gazdáknak – fejtette ki beszédében Gombár Mihály.

Az aratás is megindul mindenképpen június 20-a után, csak nem tudni, hogy a kombájnokon kívül más szállítójárművekkel is rá tudnak-e menni a területekre. Gombár Mihály megállapítása szerint rendkívül nehéz és költséges aratásra lehet számítani az idén. Épp ezért azt szeretnék elérni - az érdekképviseletekkel egyeztetve-, hogy egyes településeken egymásra találjanak a kis- és nagytermelők, egymással összefogva kisegítsék egymást az aratásban, szállításban.
„Össze kell fogni, hogy ne úgy legyen, hogy a kombájnok mennek egész nap és nem aratnak semmit, hiszen az ágazatban tartalékok nincsenek” - hívta fel a figyelmet Gombár Mihály főigazgató.

A gazdáknak fizetnie kell a hiteleket, akkor pedig bevétel kellene. Mivel pénz nincs, az állami segítségvállalást hitel átütemezéssel lehetne megoldani. Olyan konstrukciót kellene megteremteni, hogy a gazdák talpon tudjanak maradni.

RogÁ

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Mezőgazdasági termelők fóruma
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.