A hazai cégek külföldi piacokra lépésével az ITD Hungary nevű szervezet (http://www.itdh.hu/) foglalkozik: ők felelnek Magyarország és a magyar állampolgárok, vállalatok külgazdasági...
Ajánlott oldalak
2010-02-22 12:13
Szűcs Ágnes
Mézes élet
„Nem az lesz méhész, aki az akar lenni, hanem akit a méhek kiválasztanak” Lassan-lassan véget ér az évtizedes rekordokat döntögető havas telünk, és kisüt a várva várt nap. A napsütéses tavaszt nemcsak az emberek, de a méhek is várják. Február végén, március elején, - ha elég napfényes idő ígérkezik – kirajzanak a méhek.

„Ezt nevezik tisztító repülésnek.” – világosítja fel a www.sikeres.hu- olvasóit Németh Zsolt méhész, aki már 25 éve foglalkozik méhekkel, de még most sem meri elmondani magáról, hogy mindent tud a méhekről. „Sokan azt látják csak, hogy a méhész tavasszal kiviszi a kaptárakat a telephelyre, aztán csak az értékesítéssel van gondja.” – mondta Németh Zsolt. „Ha valaki komolyan gondolja, hogy a méhészkedéssel szeretné megkeresni a vajas kenyérre valót, az feltétlenül olvasson el minden szakkönyvet, amit csak talál, közben ”szegődjék” el egy tapasztalt méhészhez, hogy gyakorlatban is megtanulja a könyvben olvasottakat. Sajnos hazánkban megszűnt a méhész képzés.”

 


 „A századfordulón még elsők voltunk a világon méhtenyésztésben, ez már elmúlt. Nyugat-Európában a méhészek állami támogatásban részesülnek. Ugyanis a méhsűrűség rendkívüli hasznot hajt a mezőgazdaságnak növényporzás révén. Pl. napraforgó, gyümölcs termesztése lehetetlen volna porzás nélkül. Több mint 800 az a növényfaj, mely kölcsönhatásba van a méhek virágporgyűjtési tevékenységével. Ráadásul az évenkénti rendszeres permetezésnél még véletlenül sem méhkímélő szert használnak. „Haszonszerzés” céllal tervszerűtlenül ritkítják az akácost.”


Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a méhészkedést csak olyan ember kezdje el, aki kellő elhivatottsággal, szeretettel, s nem utolsó sorban megszállottsággal rendelkezik. „Itt nincs két egyforma év. Itt minden év máshogyan alakul. A méhek fejlődése során annyiféle méh alakult ki, amennyi életteret biztosított számukra a természet. A sokféle méh három dologban hasonlít egymásra: a számukra szükséges készletnél sokkal több mézet gyűjtenek, családban élnek, melyhez szigorú munkamegosztás van, fullánkkal rendelkeznek, aminek szúrása az ember számára fájdalmas.”


A méhész hangsúlyozta, hogy a méz rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik. Beltartalmi értéke függ a növények virágaitól, vagy a cukrot tartalmazó nedvektől, amelyekről gyűjtötték a méhek a méz alapanyagát, de a méz minősége elsősorban a méhész szakértelme, hozzáértése, felszerelése határozza meg.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Mézes élet
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.