Egyéni vállalkozónak akkor kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni, ha áfa fizetésre kötelezett. Vagyis alanya az áfának, áfa-köteles tevékenységet végez, az adószámának a 9. számjegye 2-es. A...
Ajánlott oldalak
2010-01-13 12:47
Gerlei Béla
Mennyit ér egy dolgozó?
Sokat hangoztatják, de gyakran nem veszik komolyan, hogy az emberi tőke az egyik legértékesebb erőforrás.

A nehezebb gazdasági helyzet, a kisebb rendelésállomány kombinálva a negatív várakozásokkal, arra sarkalja a cégeket, hogy csökkenteni próbálják a fix költségeiket, ezen belül is a munkaerőn igyekszenek elsőként spórolni. Írásunkban azt vizsgáljuk meg egy esettanulmányon keresztül, hogy mennyit érhet egy dolgozó valójában a vállalatnak.

Új munkatárs, új pozíció

Esztert két éve vettük fel új pozícióba. A kilátások jók voltak, és úgy gondoltuk, hogy egy rátermett munkatárs erősítheti a csapatot. Nehéz volt megtalálni a megfelelő embert. Az itt dolgozók ismerősein keresztül próbálkoztunk először, de sajnos mellényúltunk. Azután hirdettünk, válogattunk és kiválasztottunk 9 pályázót, akikkel személyesen is találkoztunk. 3 maradt a második, 2 a harmadik körre. Hosszú huzavona után egyiküket sem tudtuk felvenni (az egyik jobb ajánlatot fogadott el, a másikról nem túl szimpatikus dolgok derültek ki a referencia ellenőrzéskor). A megoldást egy ismert állásközvetítő hozta, aki 3 jelöltet mutatott be. Esztert közülük választottuk. 

A betanítás költséges

A három hónapos próbaidő alatt megtanítottuk neki a cégünk működését, a fő folyamatokat; ez alatt az idő alatt egyáltalán nem termelt hasznot.

A véglegesítés után kéthetes dániai tréning következett. Ezután kezdett el valóban dolgozni. Ahogyan az természetes, az elején sokat, majd később egyre kevesebbet hibázott. Jó kapcsolatokat épített ki mind cégen belül, mind kívül. A két év során két továbbképző tréningen vett részt és két konferenciára küldtük el. Egyszer kapott jelentősebb (4 havi) jutalmat. Munkatársai szerették, ő lett a közösségi élet motorja.

A vállalat nehezülő helyzete miatt azt az utasítást kaptuk, hogy csökkentsük a bérkiáramlást: azaz küldjünk el valakit. Eszter volt a legújabb munkatárs a csoportban, így ráesett a választás…

Az „erőforrásoknak” értékük van

Ugye ismerős történet? Most, hogy a leépítések vannak napirenden, bizonyára nap, mint nap részben vagy egészben megismétlődik. Ha egy állóeszközt akarunk leselejtezni, akkor általában több szempontból is elemezni szokták, hogy milyen értéket képvisel, megvizsgálják az értékesíthetőség lehetőségeit. Ilyenkor a könyvelésben egy negatív szám formájában számszerűsített veszteség, leírás jelentkezik.  

Rombolja a megmaradók morálját, ha elküldik a csapatuk egyik tagját.


Mibe kerül elküldeni valakit?

Kezdjük az elejéről: mivel új pozícióról volt szó, mindössze a vezetés meggyőzése volt a feladat. Ez öt megbeszélést, és 14 e-mailt jelentett, ami időráfordításban kb. 4 óra. Figyelembe véve, hogy ez a felső vezetés két tagját is érintette, ennek a költsége 160.000 Ft.  Telefonos egyeztetés, e-mailváltás (ismerősök: 2 óra, hirdetésre jelentkezők: 6 óra), koordináció összesen 8 óra adminisztratív munkát igényelt, költsége: 20.000 Ft. A hirdetésírással és feladással, továbbá az önéletrajzok válogatásával 8 óra telt el, ára: 30.000 Ft.

Az interjúztatás első köre 25.000 Ft-ba, a második 50.000 Ft-ba került a szakmai vezető részvétele miatt. A harmadik kör összesen 3 órát vett igénybe költség: 80.000 Ft. Ekkor még senkit sem vettünk fel, az összköltség a hirdetés költségeivel együtt: 400.000 Ft.

Az állásközvetítő kiválasztása, a vele összehozott megállapodás, szerződés, megbeszélések költsége összesen 100.000 Ft. A jelöltek interjúztatása, 125.000 Ft.

A közvetítő tiszteletdíja, Eszter 3 havi bruttó fizetése: 750.000 Ft.

Az új munkatárs munkába állásának költségei: Adminisztráció: 25.000 Ft, munkahely kialakítás (számítógép, telefon, asztal, stb.) 250.000 Ft.

Tehát új munkatársunk még egy percet sem dolgozott, már is összesen 1.650.000 Ft-ba került.

Betanítás alatt az újonc egy régi kolléga munkaidejét is feléli. Nem is beszélve a tanulóidő alatt elkövetett hibák javítására szánt időről...

A betanulás költségei

Eszter az első három hónapban érdemi munkát nem végzett: 1.500.000 Ft (fizetése és annak a terhei). Átlagosan napi 3 órában egy munkatársat is lefoglal, aki segít neki: 200.000 Ft. (fizetése és annak a terhei). A tanulás hibákkal jár, okozott kár 500.000 Ft. A dániai tréning összköltsége 1.800.000 Ft

Betanulás összesen: 2.500.000 Ft.

A befektetés megtérül

Két nemzetközi konferenciára küldtük el Esztert a két év alatt (4-4 nap) 2x 650.000 Ft. Miután betanult, kiválóan dolgozott, munkáját jutalommal ismertük el. A kifizetett prémium bruttó összege: 2.000.000 Ft. Belső kapcsolatépítésre napi fél órát számítva (120 óra) a költség 400.000 Ft.

A felmondás is pénzbe kerül

Eszter a felmondási idő alatt már nem igazán dolgozott: 500.000 Ft. A búcsúztató szervezése, lebonyolítása összesen 9 munkaórát vett el: 40.000 Ft. Adminisztráció: 20.000 Ft.

Összesen

A felvétel 1.650.000, a betanítás 2.500.000 a befektetés 3.700.000 Ft, összesen: 7.850.000 Ft került Eszter a vállalatnak körülbelül. Ebbe nem számítottuk bele az ún. lehetőség költségeket, az ügyfelekkel kialakított kapcsolat értékét, a történések során kiesett munkaidőket és az elbocsátás miatti hangulatromlás közvetett hatásait.

 

Egy új munkaállomás kialakítása is rengeteg pénzbe kerül.

Megéri?

A fentiek tükrében érdemes alaposan meggondolni a költségtakarékosság céljából foganatosított leépítéseket, nehogy abba a hibába essünk, mint aki a tűzifa takarékosság miatt eltüzeli az antik bútort.

Gerlei Béla, HR szakértő

http://villaminterju.hu/

Cimkék: munkaerő
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Mennyit ér egy dolgozó?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.