Ha egy magánszemély nem egyéni vállalkozó, nem rendelkezik adószámmal és megbízzák egy egyszeri feladat ellátásával, akkor azt megbízási szerződés megkötése után lehet teljesíteni. A megbízási díj...
Ajánlott oldalak
2011-01-06 08:35
BDB
Mennyibe kerül a szabad vasárnap?
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) december 13-án terjesztette az Országgyűlés elé törvényjavaslatát, mely ismét valódi pihenőnappá nyilvánítaná a vasárnapot a legtöbb kereskedelmi egység nyitva tartásának korlátozásával. Az igen nagy eséllyel bevezetésre kerülő módosítás azonban anyagi és foglalkoztatási szempontból is következményekkel jár…

A törvény elfogadását követően az államháztartásba befolyó bevételek mintegy 250 milliárd forinttal csorbulhatnak, a kereskedelmi szektorban pedig kb. 20-25 ezer ember munkahelye is kockán forog.

"Nehezen magyarázható, hogy válsághelyzetben, belső fogyasztást élénkítő politika mellett bezárjanak élelmiszer-, műszaki és ruházati áruházakat, amelyek egyébként áfát, ágazati különadót, iparűzési adót, társadalombiztosítási járulékot fizetnek és legfőképpen munkahelyeket biztosítanak" – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

 

A KDNP álláspontja szerint azonban a vasárnapi munkavégzés tiltása legfőképp a családok érdekében történik, hiszen véleményük szerint a „rendszeresen vasárnap végzett munka számos esetben tönkreteszi a családi és társas életet, ellehetetleníti a kikapcsolódást, a feltöltődést”.

A törvény indoklása a gazdasági társaságokra nézve is kitér a vasárnapi munkavégzés káros hatására: „a felmérések szerint a heti kiskereskedelmi forgalom mindössze 4 százaléka zajlik vasárnaponként. A kis- és közepes vállalkozások esetében ez a forgalom mindössze 1- 2 százalékos, az ő számukra a vasárnapi nyitva tartás egyértelműen veszteséges”.

A törvényjavaslatot benyújtó Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője egyik korábbi nyilatkozatában kiemelte: „megértik a munkaadók szempontjait és érdekeit, tudják, hogy profit-maximalizálásra törekednek, hiszen ez a dolguk. A kormánynak azonban kötelessége, hogy a munkavállalók, a kereskedelmi dolgozók érdekeit is figyelembe vegye, szociális szempontokat érvényesítsen.”

A törvényjavaslat elfogadása után a módosítások várhatóan 2012-től lépnének életbe.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Mennyibe kerül a szabad vasárnap?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.