A közép- vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói jogviszonya főállású jogviszonynak számít, ezért az így tanuló hallgatónak nincs kötelező járulékfizetési kötelezettsége...
Ajánlott oldalak
2010-06-07 07:20
RogÁ
Megtorpant a feldolgozóipar
A Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság üzleti jelentése szerint megállt a feldolgozóipar év elején kezdődött bővülése. Áprilishoz képest májusban szűkült a Beszerzési Menedzser Index szezonálisan kiigazított indexe is.

A Beszerzési Menedzser Index szezonálisan kiigazított májusi értéke 49,6 volt, mely az április havi 51,6 százalékos értéknél 2 százalékkal volt alacsonyabb. Az elmúlt két év májusi adatai alapján kedvezőbb volt az index, csak 1998-ban és 2009 -ben mértek 50 pont alatti értéket. A válság kitörése előtt utoljára 2008 nyarán bővült a feldolgozóipar.

A termelési mennyiséget mutató májusi érték 54,2 pontos értéke 1 százalékkal alacsonyabb az ápriliséhoz viszonyítva. A beszerzési mennyiség májusi 52,4 pontos indexe 3,7 százalékponttal csökkent.

Tovább csökkent májusban a vásárolt készletek mennyisége. Ezt jelzi a 43,9 pontos részindex, amely 3,9 pontos csökkenéssel a készletleépítés gyorsulására utal. A késztermékek alakulása 50,3 ponttal bővülést jelez az áprilisi 44,8 ponthoz képest.
Enyhén növekedtek a beszerzési árak: 70,2 százalékot mutatnak, ami 0,6 ponttal magasabb az előző havi áraknál. A szezonálisan kiigazított trend 12 hónapja egyenletes.

A Beszerzési és Készletezési Társaság beszámolója alapján megállapítható, hogy a külpiaci mutatók áprilishoz képest kedvezően alakultak. Az importindex 53,4 százalékos értéke 4,5 százalékponttal lett magasabb, így újra növekedést jelez. Továbbra is gyorsuló növekedésre utal a két hónapja még erősen csökkenő exportindex 57,1 pontos értéke, mely májusban 51,7 százalékot mutatott. Ez 6,8 százalékot erősödött május hónapban.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Megtorpant a feldolgozóipar
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.