Az adójóváírás az adóalap-kiegészítéssel növelt bérjövedelem 17 százaléka, legfeljebb havi 15.100 Ft. A jogosultsági határ évi 3.188.000 Ft, e fölött az adójóváírás csökkentett mértékben vehető...
Ajánlott oldalak
2011-01-06 11:15
BDB
Megszűnik a Start kártya! Hogyan tovább?
Ebben az évben igényelhető utoljára a Start Plusz és Start Extra kártya, ugyanis a csökkent járulékfizetésre jogosító támogatás megszűnik. Az akár 300 ezer forintos éves megtakarítást jelentő kedvezmény helyett a részmunkaidős foglalkoztatás elősegítése érdekében új kedvezményeket vezetnek be.

2011-et követően már csak a részmunkaidős foglalkoztatásra korlátozódik a támogatások köre, melyet maximum 36 hónapos időtartamban tudnak érvényesíteni a vállalkozók. A munkáltatói költségek csökkentése abban az esetben illeti meg csak a foglalkoztatót, ha a gyermekgondozási szabadságról (GYED, GYES) visszatérő munkavállalót heti 20 órában alkalmazza és úgynevezett osztott munkakörrel ezt egy másik munkavállalójánál is alkalmazza.  A kedvezményhez kártyát nem kell kiváltani, de igénylése esetén mindkét munkavállaló után a 27 százalékos társadalombiztosítási járulék helyett 20 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék fizetésére kötelezett (amelyből a nyugdíjbiztosítási járulék 18 százalék, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék pedig 2 százalék). A kedvezmény havonta a minimálbér kétszereséig érvényesíthető és az osztott munkakör fennállása alatt legfeljebb három évig vehető igénybe.

 

További feltételként még mindenképpen meg kell említeni az állományfejlesztést is, hiszen a részmunkaidős foglalkoztatás kezdetét megelőző hónapban a munkaadónak az állományi létszámot növelnie kell, a részmunkaidős foglalkoztatás alatt pedig nem csökkentheti. Kivételt ez alól, ha a létszám olyan munkavállalóval csökken, aki

  • a statisztikai előírások szerint nem tartozik az átlagos statisztikai állományi létszámba, vagy
  • munkaviszonyát rendes vagy rendkívüli felmondással szüntette meg.

A nők gyermeknevelés melletti könnyebb elhelyezkedését szolgáló rendeletet azonban több bírálat is érte: sokan elsősorban anyagi szempontból kénytelenek teljes állásban elhelyezkedni, ezen túl pedig a munkáltatók is bizalmatlanok a részmunkaidős foglalkoztatással szemben. Hogy a helyzet változik-e a támogatás hatására, a jövő titka, egyelőre úgy tűnik, nem pezsdült fel a munkaerőpiac a hír hallatán.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Megszűnik a Start kártya! Hogyan tovább?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.