Bevezetőként egy szemléletbeli kérdést kell tisztázni, ami hasznos lehet azoknak, akik soha nem vállalkoztak eddig, de szeretnének belevágni. Nagyon fontos megérteni, hogy a VÁLLALKOZÁS NEM...
Ajánlott oldalak
2010-06-08 07:03
Szűcs Ágnes
Mégis vehet termőföldet külföldi Magyarországon?
A kettős állampolgárság bevezetésével számos jogi probléma merülhet fel. Többek között az, hogy a földvásárlási moratórium ellenére, könnyen magyarországi földet szerezhetnek külföldi befektetők is.

Filipsz László, a Mezőgazdasági Szövetkezet és a Termelők Országos Szövetségének titkára szerint: „ha valaki magyar állampolgárságot szerez, azzal megfelel a földtörvény lényegi kitételének.” Ugyanis a mezőgazdasági törvény nem tartalmazza az életvitelszerű magyarországi tartózkodás feltételének kitételét. (Jelenleg belföldi természetes személyek vásárolhatnak 300 hektárig, illetve 6 ezer aranykorona értékig Magyarországon termőföldet.)

Ausztria törvényei kizárják a kettős állampolgárságot, így a „zsebszerződéses burgenlandi gazdák” kiesnek. Megmaradnak azonban a németországi, franciaországi, egyesült államokbeli vagy izraeli honosítású befektetők, akik előtt nem lesz akadály a magyarországi földvásárlásnál. Ezt meg lehetne akadályozni a földtörvény módosításával, de a termőföldszerzési moratórium előírja, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás időpontjában érvényes jogi szabályozástól Magyarországon 2011. május 1-ig jelentősen nem térhetnek el.

A tervezett földtörvény javaslatcsomagja szerint: a helyben lakás és gazdálkodás, mezőgazdasági szakképzettség, helyi szakmai szervezet hozzájárulása kellene a külföldiek termőföldtulajdon vásárlásához.

A honosítással magyar állampolgársághoz jutott külföldi befektetők automatikusan mentesülnének ezen megkötések alól.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Mégis vehet termőföldet külföldi Magyarországon?
Hozzászólások száma: 1 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.