Ha egy magánszemély nem egyéni vállalkozó, nem rendelkezik adószámmal és megbízzák egy egyszeri feladat ellátásával, akkor azt megbízási szerződés megkötése után lehet teljesíteni. A megbízási díj...
Ajánlott oldalak
2010-07-20 07:30
BDB
Megdöbbentő tények, naponta megszűnő cégek!
A társas vállalkozások száma dinamikusan nő ugyan, de a fizetésképtelen cégeké szintén. Naponta átlagosan 50 cég szűnik meg végleg. A Dun & Badstreet nemzetközi cégminősítő legfrissebb elemzése a magyar gazdaságban a vállalkozások összetételét, iparága jelentőségét, kockázatosságát, változatosságát és a fizetési késések alakulását vizsgálta.

A D&B a fizetési hajlandóságot évente több millió számlára támaszkodva vizsgálja és a fizetési szokásokat összesítve állítja fel pozitív és negatív tapasztalatait egyaránt. A jelenlegi felmérés szerint az átlagos fizetési határidő folyamatosan csökken, idén az első félévben 30,5 nap volt, míg 2009 második felében két nappal több.

A késedelmes fizetések száma ugyan még mindig magas, de az előző időszakokhoz képest csökkenő tendenciát mutat, ami várhatóan tovább folytatódik. A késedelmes napok számában is csökkenés tapasztalható, jelenleg 20 nap körül mozog, ami azonban még mindig nagyon magasnak mondható.

A késésekből a fizetésképtelenségre is következtetni lehet. Mivel az utalásos számlák mennyisége az építőiparban, kis- és nagykereskedelemben, papíriparban a legmagasabb, így ezeknél az ágazatoknál lehet a legjobban leszűrni a fizetési tapasztalatokat.

Naponta átlagosan 50 cég szűnik meg a fizetésképtelenség miatt. A bedőlési valószínűség és a működő cégekre vetített fizetésképtelenségi eljárás az elmúlt egy év során csaknem 3 százalék volt, melyet egyre növekvő tendencia jellemez. A D&B az elemzéseket segítve minden negyedévben közzéteszi  a legkockázatosabb és legkevésbé kockázatos iparágak listáját. Ezek között a legnagyobb változás az ipari gép, berendezés, eszköz javítás területén tevékenykedő vállalatok tekintetében tapasztalható, ugyanis itt a felszámolás alá kerülő cégek aránya csökkent, míg ugyanazon vizsgált adatok alapján a pénzügyi, biztosítási szektorban tevékenykedőké jelentősen nőtt, csakúgy mint a gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítás és bútorgyártás bedőlési aránya.

Keleti József, a D&B ügyvezető igazgatója az építőipari cégeket inti a legnagyobb óvatosságra, ezzel együtt átfogó kockázatelemzést is szükségesnek tart. Mivel egy hasonló tevékenységet végző vállalatnak többnyire csak építőipari partnerei vannak, így évente minden 20. partner is felszámolás alá kerülhet! Építőipari vállalkozások esetén már a szerződéskötés előtt érdemes a partnerek paramétereit, pénzügyi helyzetét ellenőrizni és ezt a szerződéskötést követően, munkafolyamatok során folyamatosan monitorozni.

A földrajzi eloszlás szerint a keleti megyékben nagyobb a cégek bedőlési aránya. A 2009-es adatokhoz képest Bács-Kiskun megyében romlott a legjobban a helyzet, míg Fejér, Tolna, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében javulás tapasztalható, ezzel együtt az utóbbi két megye még mindig a legkockázatosabbak között szerepel.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Megdöbbentő tények, naponta megszűnő cégek!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.