Valamely önálló tevékenység végzése céljából - ha azt nem egyéni vállalkozóként szeretnénk végezni - adószámot lehet kérni a lakhely szerint illetékes adóhivatalnál. Az adószám igénylése...
Ajánlott oldalak
2011-05-19 09:00
Kis Erika
Marad a 40 órás munkahét és nem változik a szabadság
Enyhébb változásokra kell számítani a munkapiacon a korábbi felvetésekhez képest. A módosított munkatörvénykönyv legkorábban idén ősszel léphet hatályba.

Ahogy korábban beszámoltunk, idén őszre készül el a Munka Törvénykönyvének átfogó módosítása. A korábbi felvetésekhez képest azonban enyhébb változásokkal számolhatnak mind a munkavállalók, mind pedig a munkáltatók Czomba Sándor szakállamtitkár kijelentése alapján.

A törvénymódosítás négy fő területet érint:

  • próbaidő,
  • túlmunka,
  • heti munkaidő,
  • szabadság

A próbaidő alapesetben 30 nap marad, és nem lehet több 3 hónapnál. Kollektív szerződések esetében azonban meghatározhatnak 6 hónapos próbaidőt.

Az államtitkár elmondása szerint a korábbi tervekhez képest nem változik a szabadság időtartama. Változásra kell azonban a tekintetben számítani, hogy a jövőben a munkáltató is kezdeményezheti a kettőnél több részletben kivett szabadságot, míg jelenleg csak a munkavállaló kérésére lehet kiadni. Ebben az esetben azonban a munkáltatónak indokolnia kell a szabadság kiadásának okát. Értelem szerint így nem csökken 14 napra a szabadnapok száma, de legalább egy alkalommal a 14 nap szabadságot egyben kell kiadni a munkavállalónak.

Megmarad a 40 órás munkahét is, amelytől 2011. december 31-ig lehet eltérni abban az esetben, ha több munka esetén heti 44, kevesebb munka esetén 36 órában foglalkoztatják a munkavállalókat. Ha valamely munkaadó a határidőt követően is 44 órát dolgoztat le az alkalmazottakkal, annak a munkavállaló bérének háromszorosát kell kifizetnie.

A munkatörvénykönyv módosító javaslat, amely a 4 alapterület mellett más felvetéseket is tartalmaz, hamarosan a parlament elé kerül. Bővebb információról és a részletekről a későbbiekben beszámolunk.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Marad a 40 órás munkahét és nem változik a szabadság
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.