Jövedéki adó hatálya alá tartozó termékek a következők az ásványolaj, alkoholtermék, sör, bor, pezsgő, köztes alkoholtermék, dohánygyártmány. Az adót a termékek importálásának időpontjában vagy...
Ajánlott oldalak
2010-10-25 11:30
RogÁ
Már senki se érti: egyszer fenn, egyszer lenn
A kiskereskedelmi hullámvasút továbbra sem hagyja cserben a kalandvágyókat. Míg a szektor a kockázatos iparágak ranglistáján nem túl dicsőséges helyen szerepel, addig most újabb pozitív eredményekről érkeztek hírek.

A vártnál kevésbé növekedett a kiskereskedelmi üzletek forgalmának alakulása, ugyanis az előző év azonos időszakához képest a forgalom volumene nem változott - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A kiskereskedelmi forgalom volumene az idén júliusban 2007 márciusa óta először nőtt: a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 1,7 százalékkal az előző év azonos hónapjához képest. Augusztusban nem folytatódott ez a növekedés, de éves összehasonlításban szinten maradtak az eladások.

A KSH adatai szerint a visszaesés júliusi és augusztusi megtorpanása azt eredményezte, hogy 2010 első nyolc hónapjában - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 3,3 százalékra lassult az eladások csökkenése.

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom folyó áron 662,4 milliárd forint volt, míg júliusban 672,6 milliárd, tavaly augusztusban pedig 637,2 milliárd forint. Az év első nyolc hónapjában összesen 4733 milliárd forint forgalom realizálódott.

 

A kiskereskedelmi eladások 45 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17 százaléka üzemanyag-, 14 százaléka bútor-, háztartáscikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott, a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt 2010. január-augusztusban.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára továbbra is optimistábban látja a jövőt, karácsonyra ugyanis néhány százalékkal növekedhet a kereskedelmi forgalom. Véleményét az áremelések elmaradása okozta vásárlási bizalomra alapozza, valamint arra, hogy – a már fellendült exportvezérelt iparágakban dolgozók év végi jutalma – más egyéb forrásokból, tartalékokból megelőlegezik a jövő évi bevételüket, és az ünnepi költésben 2007 óta tapasztalt folyamatos visszaesés helyett idén decemberben néhány százalékkal nőhet a kereskedelmi forgalom.

Az élelmiszer- és iparcikk-kereskedelemben az ünnepek miatt egyértelműen december számít a csúcsidőszaknak - a tavalyi utolsó hónapban novemberhez képest több mint 130 milliárd forinttal megugrott a forgalom, amely így összességében meghaladta a 750 milliárdot, s az egész évi forgalom 10 százalékát adta.

Tavaly a szezonális édességekből több mint 2 milliárd forintértékben vásároltak. Az ajándékvásárlások tavaly már novemberben megindultak - az ajándékcsomagok értékesítése már ekkor emelkedésnek indult -, ám a forgalom kétharmada december első három hetében realizálódott.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Már senki se érti: egyszer fenn, egyszer lenn
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.