A termékdíjköteles termék után termékdíjat fizet a belföldi előállítású és az Európai Közösségen belüli behozatal esetén a első belföldi forgalomba hozó vagy saját célú felhasználás esetén a...
Ajánlott oldalak
2010-04-30 07:57
Szűcs Ágnes
Májustól ellenőriz a kamara
Tavaly októberben lépett életbe az a rendelet, mely szerint az összes építőipari kivitelezői tevékenységet végző vállalkozásnak be kell jelentkezni a kereskedelmi és iparkamarák nyilvántartásába.

Az október előtt indult, építőipari tevékenységet végző cégeknek négy hónapjuk volt a regisztrációra. Azok, akik október után kezdték a vállalkozást, az indulást követő 5 munkanapon belül kell regisztrálniuk. Regisztrációs számot csak a megjelölt tevékenységi körnek megfelelő szakképesítéssel, legalább szakmunkás végzettséggel, tagsági vagy alkalmazotti jogviszonnyal rendelkezők kapnak.

Eddig több mint 37 ezer építőipari vállalkozás jelentkezett be a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kivitelezői nyilvántartásába. A kamara május elsejétől kezd ellenőrizni, bírságot azonban csak a leghanyagabb, kötelezettségüket utólag sem teljesítő vállalkozások kaphatnak.

Ay János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara koordinációs és marketing igazgatója elmondta, hogy akik eddig nem tettek eleget regisztrációs kötelességüknek, továbbra is „büntetlenül” regisztrálhatnak a nyilvántartásba.

„A közigazgatási eljárási törvény január elsejei módosítása szerint, ha valamilyen mulasztás 15 napon belül különösebb sérelem nélkül pótolható, akkor nem lehet megbüntetni a vállalkozókat." Ezzel mi mélységesen egyetértünk.

Ha tehát egy ellenőrzés alkalmával kiderül, hogy a vizsgált vállalkozás nem regisztrált a kamaránál, vagy a bejelentkezés óta valamilyen változás történt adataiban, a 15 napos póthatáridőn belül mindenféle bírság vagy különösebb szankció nélkül teheti meg bejelentését.
Bírságot csak a póthatáridőn belül nem teljesítő vállalkozó kap. Az egyéni vállalkozók harmincezer, a vállalkozások kétszázezer forint büntetésre is számíthatnak. Az egy éven belül ismétlődő szabálytalanságnál a büntetés megduplázódik.

 

Ay János elmondása szerint a regisztráció ellenőrzése május elején kezdődik. Elsősorban a területi kereskedelmi és iparkamarák, valamint a MKIK végzi. A kamarák mellett azonban más hatóságok is ellenőrizhetik, hogy a vizsgált vállalkozás eleget tett-e kötelezettségének.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Májustól ellenőriz a kamara
Hozzászólások száma: 1 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.