A vállalkozásnak akkor is lehetnek működési költségei, adó ill. járulékfizetési kötelezettségei, ha nincs bevétele. Egyrészt, a főállású egyéni és társas vállalkozó után kötelező megfizetni a havi...
Ajánlott oldalak
2010-05-20 15:48
BDB
Májusi eső aranyat ér?
Májusi eső aranyat ér? Vannak bizonyos esetek, amikor igen, most viszont komoly fejtörést okoz a gazdáknak. A földek sok helyen már víz alatt állnak, ami jelentősen megnegyedeli a kukorica, árpa termést. A folyamatos eső és szél szinte lehetetlenné teszi a gyomirtást, a permetezést és a várakozások szerint a viharos idő elmúltával a helyzet még kilátástalanabbá válik.

A rengeteg eső és az utána bekövetkező meleg, párás idő nagymértékben kedvez a peronoszpóra szaporodásának, és bár még javában tombolnak odakinn a viharok, az agrárium már a penész elleni küzdelem gondolatával birkózik. „A korai búzák már "kikalászoltak", de a gombafertőzés elleni védelmük sem légi, sem földi úton nem oldható meg egyelőre. A kapások - kukorica, napraforgó - gyomirtása is késik, az őszi árpa és a búza pedig sok helyen megdőlt” - mondta Réti László, a Gyermelyi Vállalatcsoport növénytermesztési vezetője.

A neszmélyi Szöllősi Pincészet Kft.-nél is borúlátóak a várakozások. „Az esőzések miatt nem lehet a talajra rámenni” - hangsúlyozta Szöllősi Mihály, a cég vezetője. Az átnedvesedett talaj nem csak a soron következő permetezést hátráltatja, de a szőlészetben a törzstisztítás és a hajtásvezetés is várat magára. A nagyobb lejtőkön az erózió veszélye fenyeget, itt a legnagyobb problémát ez jelenti, nem a belvíz.

 

A jóból is megárt a sok. Így van ezzel most a mezőgazdasággal foglalkozó emberek nagy része, hiszen jelenleg a nagy esőzések nem elősegítik, hanem hátráltatják a növénytermesztést.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Májusi eső aranyat ér?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.