Közösségi adószámot kell igényelnie annak az általános forgalmi adó alanynak, speciális esetekben a nem általános forgalmi adó alanynak és az egyszerűsített vállalkozói adó alanynak, aki az...
Ajánlott oldalak
2010-04-07 07:08
Szűcs Ágnes
Május elsejétől az alapítványok is vállalkozhatnak
Az új Polgári Törvénykönyv alapján május elsejétől az alapítványok is vállalkozhatnak. A törvény viszont kimondja, hogy csak az alapítvány fő céljához kapcsolódóan, annak megvalósítása érdekében folytathatnak üzleti gazdálkodó tevékenységet. Emellett alapítható majd magáncélú alapítvány is.

A május elsejével hatályba lépő új Ptk. tartalmazza a módosult, a korábbinál rugalmasabb szabályozást. Kimondja, hogy alapítványt természetes és jogi személy hozhat létre meghatározott célra, melynek megvalósításához vagyont kell rendelni.

A szabályozás nem kívánja meg a közérdekűséget, de kizárja a jogszabályba ütköző, a jó erkölcsöt sértő célt.

Lehetőséget ad továbbá a törvény az ún. családi alapítványok létrehozására, mely valamelyik hozzátartozó támogatását, tanulását vagy ápolását segíti elő. Azt továbbra sem engedi meg a törvény, hogy egy alapítvány kizárólag gazdasági tevékenységet végezzen, de lehetővé tesz olyan üzletszerű gazdálkodást, melynek bevétele elősegíti az alapítvány fő tevékenységének megvalósítását. Ez nyilván kedvező változást hoz az alapítványok működésében, hiszen ezután nem lesznek pályázatokhoz kötve, és az adományozók megszorításának kitéve, maguk is folytathatnak kereső tevékenységet.

Az ilyen alapítványi forma egyik feltétele, hogy induló tőkéjének összege legalább annyinak kell lenni, hogy az elérje a kft. mindenkori törzstőke minimumát, ami jelenleg 500 ezer forint.
Fontos része a törvénynek, hogy pontosan leírja az alapítvány megszűnésére vonatkozó szabályokat. A mostani szabályok ugyanis csak azt írják elő, hogy ha az alapítvány megszűnése után marad vagyon, azt az alapítványi céllal hasonló ügyekre kell fordítani. Nincs szabály ugyanakkor az adósságot hátrahagyó megszűnésekre vonatkozóan. A májustól érvénybe lépő rendelet szerint az üzletszerű gazdálkodást nem folytató szervezet megszűnésekor kijelölt elszámolóbizottság vezeti le az ún. egyszerűsített követelésrendezési eljárást. Ha a záróegyenleg szerinti vagyon nem elég a követelések kiegyenlítésére, akkor a csődtörvény szabályait kell alkalmazni.

Fontos kitétel azonban, hogy az új jogszabályok kizárólag a 2010. május elseje után létrehozott alapítványokra érvényesek. Átalakulásra nincs lehetőség: az illetékesek vagy megszüntetik az eredeti alapítványt, és május 1. után újat hoznak létre az új szabályok szerint, vagy a másik lehetőség, hogy létrehoznak egy új alapítványt, amit összevonhatnak a régivel.

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Május elsejétől az alapítványok is vállalkozhatnak
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.