A vállalkozás alapításakor a vállalkozást alapítóknak áfa-nyilatkozatot kell tenniük. Az adóhatóság ez alapján határozza meg a vállalkozás adószámát. Ha a vállalkozás alanya az áfának, akkor...
Ajánlott oldalak
2010-12-11 05:51
BDB
Magyar válságrégió
Egy céginformációs szolgáltató adataiból megdöbbentő tények láttak napvilágot, melyek szerint novemberben ismét óriásit nőtt a felszámolást kezdeményező cégek száma, ezzel szemben már a második egymást követő hónapban kevesebb céget jegyeztek be, mint egy évvel korábban.

Az Opten céginformáció szolgálatának adatai alapján novemberben a felszámolási eljárások száma meghaladta a 16.500-at, december 31-re pedig valószínűleg több mint 17.500 bedőlt céggel kell számolni. Aggasztó tény, hogy mindezen adatok mellett már a második egymást követő hónapban csökkent az újonnan alakult vállalkozások száma.

„Lassan „normális” válságrégió képét kezdik kirajzolni a magyar cégstatisztikák” – állítja Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója. A kijelentés alapjául a novemberi időszakban még újabb adatok szolgáltak, melyek szerint ismét számottevően, mintegy hatodával nőtt a felszámolásra jutott cégek száma.

 

A hazai és más válságot elkerülni nem tudó országok adatai között a különbséget eddig az adta, hogy míg a bedőlt cégek száma igen magas volt, a magyar cégalapítási kedv nem csökkent mindezidáig. A 11. hónap felmérését figyelembe véve 21 százalékkal kevesebb cég került bejegyzésre, mint előző hónapban.

„Azt tudjuk, hogy eddig is számos újrakezdő próbált adósságot hátrahagyó cége után új céget alapítani. Most sem ők hagytak föl ezzel a piaczavaró tevékenységgel, sokkal inkább az a helyzet, hogy már ők sem tudják kompenzálni a valós piaci igények szülte tisztességes cégalapítások csökkenését” – nyilatkozta Csorbai Hajnalka az infovilag.hu oldalon. A stratégiai igazgató azt is elárulta, hogy „decemberben az ünnepek miatt rendszerint az átlagosnál 10–20%-kal kevesebb felszámolást tesznek közzé, de így is feltételezhető, hogy átlépjük az előre jelzett számot, és a növekedés a múlt évhez képest eléri a 17-18 százalékot.”

A szakértők úgy látják, hogy az eddig működőképes vállalkozások már nagyobb biztonságban vannak. A cégvezetők abban reménykednek, hogy az üzleti környezetben és megrendelésekben változás következik be, esetleg a lánctartozásban felettük álló cégek ismét fizetőképessé válnak, ezzel mentve meg őket a kilátástalan helyzettől. A reményeket azonban az adatok nem támasztják alá, hiszen a végelszámolások egyre nagyobb arányban fordulnak át felszámolásba.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Magyar válságrégió
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.